El PIQUE (Privatization of Public Services and Impact on Quality, Employment and Productivity, és un estudi acadèmic, encarregat per la UE, que contradiu de forma demolidora el missatge neoliberal defensor de la bondat de la gestió privada i la ineficiència de la gestió pública.
Contràriament als resultats que esperaven els impulsors de l’estudi, els casos de privatització analitzats mostren que la transformació dels monopolis públics en privats fa disminuir el nombre d’operadors impedint de retruc l’efecte amb què els justifiquen, a saber, augmentar la lliure competència, que redundaria en un abaratiment del servei i un augment de la qualitat per a l’usuari.
El que ha comportat la privatització és la pèrdua de qualitat i de nivell dels llocs de treball, un procés iniciat en l’empresa pública que es vol privatitzar per interessar els compradors, on els llocs de treball fixos passen a ser temporals, i on s’abusa de la subcontractació.
Com que un servei d’alta qualitat necessita un treball d’alta qualitat, en els serveis privatitzats la qualitat empitjora a conseqüència de la pèrdua de qualitat laboral. Encara més, es deixa de garantir l’accés universal als serveis públics augmentant els seus preus i restringint sense escrúpols l’accés als més rendibles. De tota manera, l’administració no estalvia costos.
En haver de pagar més per la regulació dels llocs de treball, com va passar amb la nostra ITV, o quan ha de pagar més per la modernització de les infraestructures, com va passar en l’intent de privatització d’Arcalís. De fet, quan el negoci no funciona l’Estat ha de recuperar el servei, com ha fet amb el forn incinerador de la Comella.
Amb les privatitzacions augmenta la influència del sector privat sobre l’Estat, disminueix el nivell de productivitat i I+D, mentre que les persones acabem en mans d’empreses transnacionals que ignoren les necessitats i especificitats dels qui, en teoria, han de servir. Uns usuaris gens satisfets que aviat exigeixen més intervenció estatal.
Fins i tot als serveis públics ara els anomenen “serveis d’interès general” en un intent de modificar el nostre marc mental perquè ens sembli acceptable la seva privatització.
L’estudi PIQUE ens ensenya, doncs, que cal evitar les privatitzacions de les estratègiques STA i FEDA, en ser part essencial del nostre patrimoni públic, i que és millor no donar Andorra en concessió.