El PS i SDP proposen la despenalització de l’avortament

Autor: D. M.
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 15 de Febrer de 2015

Concretament la inter­rupció de l’embaràs quedaria legalitzada en el cas de deformació greu del fetus, violació o perill per a la vida de la dona embarassada dins de les dotze primeres setmanes de la gestació.

Les dues formacions defensen que la despenalització de l’avortament es faria a través d’una modificació del Codi Penal. En cap cas es pensa que calgui una modificació de la Constitució. El raonament té a veure amb el límit posat per permetre la interrupció de l’embaràs: dotze setmanes de gestació. Tal com va explicitar la candidata socialdemòcrata a la parroquial de la Massana, Mariona González, hi ha “evidències científiques” que demostren que durant les dotze primeres setmanes d’embaràs l’embrió no està prou desenvolupat per tractar-se d’una vida. Un argument, així, que avalaria que es pugui despenalitzar l’avortament sense tenir la necessitat d’introduir canvis a la Carta Magna que, recordem, recull el dret a la vida en totes les fases.

Es dóna la circumstància que van ser consellers dels dos partits (quan encara no s’havia produït l’escissió) els que van presentar el 2013 una proposició de llei per a la despenalització de la interrupció de l’embaràs. El text no va fructificar per l’oposició de la majoria demòcrata. Cal recordar que en l’últim any del qual hi ha dades (2013) van ser 131 dones d’Andorra les que van desplaçar-se fins a Catalunya per avortar. Si s’agafa el període 2009-2013, la xifra s’eleva fins a 925.

La plataforma Sí als nostres drets va recollir 4.619 signatures per donar suport a la despenalització. L’organització es va mostrar ahir satisfeta respecte que tant SDP com el PS portin la proposta en el programa, mentre que es va criticar que els demòcrates i els liberals no en facin cap esment.

Segons va explicar Mònica Codina, “si els demòcrates plantegen un referèndum sobre l’acord d’associació també ho haurien de fer sobre un tema molt més vital com és el dret a l’avortament, perquè mentre no es reguli s’estan menystenint els drets de les dones d’aquest país”.

Codina va emfasitzar que “no es pot mantenir l’excusa respecte que hi ha temes més urgents” sobre la base que “donar aquest dret a les dones, reconegut a gairebé tot el món, no impedeix fer la resta d’actuacions que es cregui en matèria econòmica de forma paral·lela”. La representant de Sí als nostres drets manifesta que “entenem que la despenalització es pot fer sense canviar l’estructura de l’Estat [amb referència a una possible abdicació del Copríncep episcopal]”. I hi afegeix: “Però si resulta que deixar de lesionar els drets fonamentals de les dones ha de comportar que haguem de canviar de sistema institucional, potser ho haurem de fer perquè aquí l’únic sobirà és el poble.”

LA CURSA ELECTORAL ARRENCA A LES DOTZE DEL MIGDIA

A les dotze del migdia els candidats de les quatre formacions polítiques que concorren a les eleccions generals donaran el tret de sortida a la cursa electoral amb la tradicional penjada de cartells. Els quatre partits han previst una agenda completa que inclou penjades a totes les parròquies, i on els caps de llista nacionals, Toni Martí, Pere López, Josep Pintat i Víctor Naudi, acompanyaran els caps de llista territorials. Demòcrates per Andorra (DA) inicia el circuit a Sant Julià de Lòria a les dotze en punt i el tanca a An-dor­ra la Vella havent dinat, a les quatre de la tarda. Just després els candidats de la llista territorial, Jordi Cinca i Rosa Ferrer, compartiran una estona amb la gent gran a la casa pairal.

La coalició Junts, que integren el Partit Socialdemòcrata, Verds i Iniciativa Ciutadana, fa la primera enganxada a les 12.15 hores a la confluència de l’avinguda Carlemany amb François Mitterrand, a Escaldes, i seguiran a la Massana, Ordino, Encamp, Canillo, Andorra la Vella i Sant Julià, per acabar tancant la jornada al Pas de la Casa a les 18 hores.

Liberals comencen per ordre protocol·lari a Canillo, just l’única parròquia on no presenten candidats. A la parròquia del candidat a cap de Govern i excònsol Josep Pintat arribaran a les 15.30 hores i acabaran a la darrera parròquia, Escaldes, a les 17 hores.

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) dóna el tret de sortida a la capital a les dotze en punt i tancarà també al Pas de la Casa a les 17.30 hores. Per agafar forces, Víctor Naudi dinarà a la Casa de Portugal.