El TC anul·la l’article dels batlles suplents de la recent llei judicial

Autor: RICARD POY
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 21 d'Octubre de 2014

El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit que l’article 48 de la llei qualificada de la Justícia que permetia als batlles mandats inferiors a sis anys (per crear la figura de batlle suplent) és inconstitucional.

La llei va ser aprovada el 24 de juliol al Consell General i el Copríncep francès, abans de signar-la, va demanar un dictamen previ al TC perquè entenia que la Carta Magna cita específicament que els mandats dels batlles han de ser de sis anys.

Govern havia previst l’opció de mandats curts amb la voluntat de crear la figura dels jutges i batlles suplents o de reforç.

La voluntat de l’executiu era modificar el sistema actual pel qual si es contracta un batlle ha de ser forçosament per un període de sis anys i, per exemple, si hi havia una baixa, una formació o absència d’aquest tipus es pogués cobrir. Amb el sistema que hi ha ara les absències o baixes o no es cobreixen o s’ha d’agafar un nou batlle, situació que significaria doblar la plaça en el moment que torna el titular.

La visió del Copríncep francès, però, no era posar en dubte si calia o no canviar el model (entén que no li correspon entrar en aquests temes), sinó que el sistema que havia ideat el Govern i que havia aprovat el parlament xocava frontalment amb el redactat de la Constitució.

L’apartat 1 de l’article 90 de la Carta Magna estipula que “tots els jutges, independentment de la seva categoria, seran nomenats per a un mandat renovable de sis anys, entre persones titulades en dret que comptin amb aptitud tècnica per a l’exercici de la funció jurisdiccional”.

El llistat de suplents

La clau de volta de tot el tema es trobava en el sistema de batlles suplents. S’estableix un llistat de qui pot estar dins d’aquesta llista d’on sortirà la gent que ha de substituir un batlle o un magistrat.

El Constitucional ha fixat, i aquí el ministeri d’Interior veu una important victòria, que els integrants de la llista no tenen per què estar dins de la carrera judicial. Això vol dir que només cobraran i seran actius en cas de substitució.

Xavier Espot entén que si se’ls havia de considerar dins de la carrera judicial i pagar tot el projecte era inassumible econòmicament. I podran ser nomenats durant un període inferior als sis anys.

El ministeri ha previst a la llei que dins del grup de substituts hi hagi antics batlles, magistrats èmerits o persones que han aprovat l’examen per a la plaça però que no han arribat a exercir perquè l’elegit ha estat un altre.

El Constitucional, però, ha incidit que hi ha diferents aspectes que cal modificar i que justifiquen que s’anul·li tot l’article. Bàsicament estableix que en el llistat de substituts ha d’establir-se un ordre previ que fixi a cadascú un lloc.

Qui serà el primer substitut, el segon… Per estar a la llista, a més, hauran de fer una acceptació formal i s’haurà de determinar quina serà la durada d’aquesta llista. Caldrà establir un temps durant el qual estigui en vigor. No pot ser indefinida.

I per últim, i potser la remarca més important, quan un substitut sigui nomenat s’haurà d’establir durant quant de temps farà de batlle. Sis mesos, un any, dos… No es podrà nomenar de forma indefinida a l’espera que es reintegri el titular de la plaça.

Xavier Espot es va mostrar “relativament content” per la sentència, perquè tot i que dóna la raó a l’altra part, “avala el model de batlle suplent”. El ministre va destacar que “les substitucions són el principal problema que té la Justícia perquè quan un batlle s’absenta la seva Batllia queda aturada i es produeix un col·lapse”.

Pascal Escande va mostrar-se també satisfet perquè “en cap cas discutíem l’existència d’un batlle suplent, sinó que volíem que el model que s’elegís no entrés en contradicció amb la Constitució i això és el que ha fixat el TC”.

LES MODIFICACIONS ES FARAN AVIAT

La sentència del Tribunal Constitucional dóna el tret de sortida perquè el Govern reformi la llei.

El text entrarà en vigor sense l’article impugnat i llavors l’executiu prepararà i portarà al Consell una modificació legislativa que introdueixi els canvis que ha establert el Constitucional. Tot es farà de la forma més ràpida possible perquè estigui en funcionament al més aviat millor.

Durant l’actual mandat, segons fonts judicials, el problema de les baixes d’alguns batlles ha estat una situació que ha causat greus complicacions. I tota la reforma dissenyada per Interior necessita l’existència de la figura del substitut.