SDP presenta 15 esmenes a la llei de l’arbitratge

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 15 d'Octubre de 2014

El grup parlamentari mixt va presentar 15 esmenes a la proposició de llei de l’arbitratge perquè consideren que el redactat és «massa genèric» i «tècnicament deficient».

Així ho van expressar en un comunicat en què van recordar que el seu grup va votar la presa en consideració de la proposició avisant que hi faria esmenes substancials i recordant que, perquè els arbitratges internacionals es poguessin fer a Andorra calia que, abans, el Principat hagués ratificat els convenis que regulen l’arbitratge.

La consellera general d’SDP, Sílvia Bonet, va ser l’encarregada de presentar les 15 esmenes a la Sindicatura. El comunicat especifica que les esmenes 4 i 15, volen deixar assentat que «els arbitratges els ha de dur a terme una junta arbitral i no pas un tribunal com planteja equivocadament el text presentat per DA».

Les esmenes / Una de les esmenes és per la modificació de l’article 1. El grup parlamentari mixt vol recordar que «l’arbitratge és un conveni i no un procés i que l’expressió tribunal hauria de ser evitada ja que els àrbitres no formen part de l’organisme jurisdiccional».

Una altra esmena destacada és la que demana incorporar un «article 6» on «incloure un catàleg de principis generals» per millorar la llei qualitativament. S’hi volen afegir principis com el de flexibilitat per «establir actuacions informals, estables i simples», el de privacitat o el d’igualtat per «donar a cada part les mateixes les mateixes oportunitats de fer valers el seus drets».

La resta d’esmenes estan molt centrades en la millora de la redacció per evitar «confusions» i fer-la més clara.

La llei de l’arbitratge / La proposició de llei la va redactar la Comissió legislativa d’Economia amb la vocació de crear una nova jurisdicció internacional a Andorra. La presa en consideració es va votar favorablement a mitjans de setembre amb els vots dels tres grups parlamentaris del Consell General.

El conseller demòcrata, Carles Ensenyat, va remarcar la importància d’aquesta proposició de llei perquè fins ara no tenia un marc normatiu propi i suposa un procés més ràpid i menys costós que la via judicial.

Amb la proposició de llei, les parts poden decidir com s’organitzen i les parts en conflicte poden escollir un àrbitre o una institució que en faci les funcions. A més, les decisions que es prenguin seran vinculats.

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, es va mostrar favorable a aprovar el text, però va lamentar que no inclogués el consum, tenint en compte la importància del sector del comerç i els conflictes que genera.