El Govern ha estat “massa tímid” i no ha sabut defensar “amb fermesa” el camí que des del 2009 ha recorregut el país cap a la transparència de l’activitat financera.
Aquest és el posicionament de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) davant de l’esclat del cas Pujol durant aquest estiu, que, segons recorden des de la formació, “ha desfermat una veritable allau d’articles, comentaris i informacions força distorsionades”.
El president del grup parlamentari mixt i membre de l’executiva d’SDP, Jaume Bartumeu, va manifestar que tanta timidesa del Govern es pot entendre si es recorda que Demòcrates per Andorra (DA) va fer campanya el 2011 contra la signatura de l’acord monetari amb la Unió Europea (UE) i la falta de visió de la majoria demòcrata amb els titubejos “arran de la inexorable evolució internacional cap a l’intercanvi automàtic d’informació fiscal”.
Segons va indicar Bartumeu, no sembla que el Govern tingui solucions ni les vulgui tirar endavant més enllà de la línia que ja van traçar els socialdemòcrates durant la legislatura passada. En aquest sentit, Bartumeu va recordar que el 2009, quan va assumir el mandat de cap de Govern, es va iniciar un procés sense retorn cap a l’homologació del sistema financer andorrà pel que fa a transparència i intercanvi d’informació i el resultat ha estat que avui dia Andorra es troba “entre els països que compleixen amb tots els criteris de transparència i cooperació exigits per la comunitat internacional”.
El conseller general d’SDP considera que, després dels esforços fets, ara ha faltat “fermesa” del Govern a l’hora de defensar la “solidesa de l’activitat financera en un sentit de cooperació”. Així mateix, va indicar que no creu que Andorra hagi fet coses “per merèixer l’allau d’improperis” que es llegeixen aquests dies en mitjans de comunicació forans arran del cas Pujol.
Bartumeu va assenyalar també que pels progressistes “defensar el sector bancari és defensar els llocs de treball de moltes persones”. Així, va recordar que el sistema financer ocupa actualment 1.789 persones, amb un salari mitjà de 4.700 euros, amb la repercussió en tots els àmbits de l’economia que això comporta. “No podem dubtar que el futur del país passa per mantenir una plaça financera sòlida, seriosa, transparent i competitiva, que sigui un atractiu per a capitals d’arreu del món gràcies a la seva gran capacitat de gestió i d’inversió”, va afirmar el parlamentari d’SDP.
En relació al silenci mantingut pel cap de Govern després de la reunió amb el seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, Bartumeu va dir que “el que hauria d’haver fet és comparèixer davant dels mitjans i trencar la timidesa en defensa del sector financer”.