L’excap de Govern i actual president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va entrevistar-se ahir a París amb el director del centre de política i administració fiscals de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), el francès Pascal Saint-Amans, per analitzar el darrer informe emès sobre el Principat i “mostrar la nostra voluntat de no fer marxa enrere al pas endavant fet el 2009” i, també, per assegurar a un dels principals organismes de control financer que si les directrius internacionals van en la línia de l’intercanvi d’informació automàtic “empenyerem per anar-hi”.
Bartumeu va explicar que la trobada, que es va dur a terme amb el concert del Govern i per això durant la reunió també hi va ser l’ambaixadora del Principat a la República Francesa, Maria Ubach, va anar “força bé”. Tant el polític com la diplomàtica van posar damunt la taula de Saint-Amans les manifestacions que havia fet aquest a una agència informativa espanyola, en què exigia a Andorra lliurar a Espanya la informació fiscal que sol·licités el país veí del sud. I l’alt càrrec de l’OCDE va assegurar que no es tractava pas de cap advertiment, sinó d’un recordatori. I que en qualsevol cas els intercanvis de dades s’han de cenyir als acords signats i vigents. Durant la trobada va planar el cas Pujol, però cap de les dues parts va parlar obertament de l’afer.
Bartumeu havia mostrat a final de juny el seu interès a poder reunir-se amb Saint-Amans. I amb la intermediació d’Afers Exteriors la trobada es va tancar durant el juny. El dirigent de l’OCDE coneix el dossier andorrà. I Bartumeu, segons va explicar, encara li va avançar algun element més.
En aquest sentit, el conseller va exposar a Saint-Amans que la firma per part d’Andorra de la nova global promoguda per l’OCDE en relació a l’intercanvi automàtic “hauria de fer-se amb prou garanties que places financeres competidores no mantinguin obertes escletxes que suposin que no tothom pot competir en igualtat de condicions en un mercat financer global”.
“Li hem mostrat la nostra preocupació per la possibilitat que quedin escletxes”, va afegir Bartumeu, que va afirmar que li havia explicat al representant de l’OCDE que “el 5% dels assalariats del país són empleats del sector financer amb una mitjana salarial de 4.000 euros el mes. I si el sector no pot competir en igualtat de condicions, moltes famílies patiran i el consum intern se’n ressentirà. Per tant, l’escenari ens preocupa”, va afirmar l’excap de Govern, que va recordar, també, que una part important del deute estatal és suportat pels bancs. No obstant això, Bartumeu va reconèixer que “aquesta gent (OCDE) es va portar molt bé amb l’avaluació explicitada en el darrer informe.
Només que haguessin apretat una mica més els cargols hauríem pogut passar de l’acompliment parcial a l’incompliment”.