François Hollande: un copríncep proper

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 17 de Juny de 2014

La visita de la setmana passada del copríncep francès ha estat molt ben rebuda per tothom.
Durant el Consell Nacional de Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP) de dissabte passat vam fer-ne una anàlisi constatant, amb molta alegria, la proximitat que el copríncep va mostrar amb la població des del primer moment, quan el dijous al vespre va arribar a la plaça del Príncep Benlloch, davant el Comú d’Andorra la Vella, fins divendres al migdia, davant el Comú de Canillo.

Més enllà de constatar aquella proximitat amb la gent, vaig presentar al Consell Nacional d’SDP un informe en relació a l’abast polític i institucional de la visita del copríncep francès.

En el debat que vam mantenir es va coincidir que en els dos discursos públics de François Hollande –el dijous al vespre davant el Consell General i el de divendres al matí a la plaça del Poble d’Andorra la Vella– el copríncep francès havia valorat i compartit el procés de transformació en profunditat de l’economia andorrana encetat l’estiu del 2009 amb el Govern que vaig encapçalar. Un procés que s’ha continuat en aquesta legislatura.

François Hollande ens ha dit clarament que Andorra no hauria tingut futur si s’hagués tancat en una mena d’illa, d’esquena a Europa. Els discursos del copríncep van valorar així positivament tot el procés iniciat el setembre del 2009 amb l’aprovació pel Consell General de la Llei d’intercanvi d’informació fiscal prèvia demanda, en la línia dels plantejaments de l’OCDE.

François Hollande va recordar també a la plaça del Poble que l’establiment dels convenis d’intercanvi d’informació fiscal a la demanda negociats i signats pel nostre govern i ratificats pel Consell General el 2009 i el 2010 havien permès que Andorra sortís de la llista grisa de paradisos fiscals de l’OCDE el febrer del 2010.

Amb la positiva conseqüència que aquelles signatures, especialment amb França i Espanya, van deixar lligada i alhora oberta la via per a establir els convenis per a impedir la doble imposició (CDI) actualment en curs de negociació (Espanya) i en curs de ratificació (França).

El copríncep francès també ha validat en les seves intervencions públiques en terra andorrana la reforma tributària que nosaltres vam iniciar l’any 2010. François Hollande ha recordat que fou el nostre govern que va portar al Consell General, que les va aprovar, les lleis sobre l’impost sobre les activitats econòmiques sobre les societats i sobre la renda dels no residents.

Reforma tributària que ha continuat, ja en aquesta legislatura, amb l’establiment de l’impost general indirecte i, fa poques setmanes, amb l’aprovació de l’impost sobre la renda.
D’altra banda el copríncep francès va parlar de manera molt entenedora de les relacions amb la Unió Europea.

Les manifestacions inequívoques del copríncep francès indicant que l’acord d’associació és la bona via per l’acostament positiu d’Andorra a la Unió Europea venen a confirmar el nostre plantejament polític que, d’ençà l’any 2005, ha situat l’establiment d’un acord d’associació amb la Unió Europea com el fonament cabdal del nou embrancament econòmic d’Andorra amb el nostre entorn europeu.

La gent d’SDP volem recordar aquests dies que la consolidació d’Andorra com a plaça financera respectada i reconeguda necessitava l’establiment d’un acord monetari amb la Unió Europea. Acord que el nostre govern va negociar i rubricar i que DA, malgrat haver-s’hi manifestat radicalment oposat durant la campanya electoral del 2011, va haver de signar i portar a ratificació del Consell General.

Per tot això dissabte al migdia el Consell Nacional d’SDP va constatar i alhora aplaudir el suport explícit del copríncep François Hollande al procés de modernització de l’activitat econòmica i financera d’Andorra que va iniciar el govern que encapçalàvem el 2009 i que el govern actual de DA ha continuat, seguint el solc que nosaltres havíem traçat.

Finalment vull destacar molt especialment que el Consell Nacional d’SDP aplaudeix la ferma manifestació de François Hollande assegurant que el copríncep Francès mai no interferirà en la política interna andorrana “… perquè el poble és sobirà.”

Aquesta declaració –clara, precisa i concreta– de respecte al paper atorgat als coprínceps en la Constitució contrasta positivament amb les reiterades interferències del copríncep episcopal en l’àmbit legislatiu.