El Grup Parlamentari Mixt (SDP) s’ha posicionat al costat del Comú de Sant Julià de Lòria a l’hora de demanar la creació d’una taula nacional de competències i transferències. El president del grup, Jaume Bartumeu, va explicar ahir, en la roda de premsa posterior a la Junta de Ppresidents, que «Socialdemocràcia i Progrés i el grup mixt pensem que si s’ha de resoldre la qüestió i avançar en la delimitació de competències, s’ha de fer en una taula com la que es proposa des de Sant Julià». És a dir, va afegir Bartumeu, «que la delimitació no la poden tirar endavant només els cònsols i el Govern, sinó que hi ha d’haver la intervenció del conjunt de l’arc parlamentari».
La carta enviada per part de la cònsol major de Sant Julià al síndic, en què es demanava la creació d’aquesta taula, ja ha estat tramesa als tres presidents dels grups parlamentaris. Aprofitant aquest fet, Bartumeu va preguntar al síndic durant la reunió d’ahir «si amb l’enviament de la carta als presidents dels grups s’esgotava la seva intervenció». Bartumeu va indicar que «hi ha una carta que jo he llegit, del síndic a la cònsol, on li diu que entén que el que proposa la cònsol és una qüestió d’abast i de voluntat política que excediria el paper del síndic, i que això és una qüestió dels grups parlamentaris».
És per això el que el president del grup mixt va voler manifestar que el seu posicionament és favorable a la postura del Comú de Sant Julià de Lòria. Pel que fa a la possibilitat de teixir aliances amb la corporació comunal laurediana, Bartumeu va remarcar que «a mi ja m’agrada arribar a acords polítics», però va matisar que a una «posició conjunta amb la cònsol de Sant Julià encara no hi hem arribat».
Esperar reaccions / Tot i això, va recordar que «el que sí que és veritat és que la comunicació que va fer el comú era compartida per l’oposició i, en aquest cas, pel nostre conseller, Josep Roig». A partir d’aquí, va afegir, «nosaltres compartim la proposta i la defensem, i esperem amb interès veure quina reacció tenen els dos altres grups parlamentaris, perquè és evident que això no pot anar endavant si no hi ha un acord conjunt dels grups». No obstant, Bartumeu va assenyalar que «no m’ha semblat pas que el cap de Govern estigui gaire per aquesta tasca», informa l’ANA.
Bartumeu ha presentat 15 esmenes a la proposició de llei entrada pels comuns per modificar la vigent Llei del patrimoni cultural d’Andorra, encaminades al manteniment de l’actual redacció substancial de la declaració de béns i dels seus entorns i criteris, i a la reforma d’alguns aspectes procedimentals. Les esmenes pretenen reformar alguns aspectes procedimentals, com l’informe preceptiu o la previsió d’alguns silencis positius, segons SDP.