Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i el grup mixt desconeixen encara el programa de la vista al Principat del copríncep francès, François Hollande, cosa que el president del grup mixt i membre d’SDP, Jaume Bartumeu, considera que a aquestes alçades, i tenint en compte que els consellers de DA ja en són coneixedors, «fa lleig». Tot i així, el què tenen clar és que «en un moment delicat per a Andorra, d’evolució social, econòmica, i de relació amb l’entorn europeu, SDP i el grup mixt no estem disposats a que la visita es desenvolupi en el marc d’una visita protocol·lària, folklòrica i tradicional».
En aquest sentit, tal i com va explicar ahir Bartumeu, «hi ha tres qüestions que hem decidit compartir directament amb el copríncep»: en primer lloc, comunicar-li la demanda social per a la despenalització de l’avortament; en segon lloc, explicar-li que en la nova Llei qualificada de la justícia «hi ha un nombre de disposicions que són inconstitucionals», com és el cas de la immobilitat dels jutges. Bartumeu va afegir que actualment s’estan treballant les esmenes i que «no pretenem prejutjar», però si tenen en compte que en cas que les esmenes no tirin endavant, la majoria absoluta de DA impediria que tiressin endavant un recurs d’inconstitucionalitat. Lligada amb aquesta segona qüestió, també plantejaran la preocupació que ja han manifestat reiterades vegades des del grup i el partit «pel segrest partidista del Codi Civil» que han fet els demòcrates.
Finalment, la tercera qüestió va relacionada amb una de les bandares de François Hollande, qui sempre ha afirmat que cal plantar cara al sector financer. Bartumeu va dir que recordaran «la influència excessiva que té un sector de la nostra banca en la política del país». El president del grup mixt va voler subratllar que «si aquí hi ha loobbies, ho constatem, ens preocupem i hi plantem cara com a Govern –com ja vam fer– i com a oposició fins allà on podem», així doncs, «el que no farem es posar-nos la llengua a la butxaca».
ESMENES A LA LLEI DE PARTITS / Dins de les 16 esmenes que el grup mixt ha presentat a la Llei de partits polítics, n’hi ha una que Bartumeu va voler destacar per sobre de les altres i que considera essencial, que és «eliminar que les persones jurídiques puguin fer aportacions als partits polítics». Bartumeu va deixar clar ahir que «no estem d’acord que entitats puguin fer aportacions» ja que «és una qüestió punitiva per al debat democràtic»: «en un petit país com el nostre no podem posar les forces polítiques al servei del millor postor i dels lobbies».
Perquè el sistema de finançament sigui clar i transparent, hi ha d’haver dues vies, «la pública i la particular, d’aquells que vulguin aporta no només el seu vot».
Finalment, Bartumeu va recordar que el GRECO ja va alertar que el projecte de Llei de DA no estava bé i que no es podien acceptar les donacions de persones anònimes, així doncs, «segons com quedi el projecte, veurem què diu el GRECO».
LES ELECCIONS EUROPEES I L’ACORD / Bartumeu va ironitzar ahir sobre el discurs del cap de Govern durant la diada de la Policia, en el qual aquest va dir mostrar-se preocupat per les fórmules de populisme creixents a Europa. El president del grup mixt es va mostrar sorprès que es se’n fes referència «quan fins ara mai no s’havia parlat d’aquesta qüestió a casa nostra», tot i que ho va aprofitar per dir a Martí que si li preocupa, «primer hem de mirar a casa nostra, on de diverses manifestacions de populisme n’hi ha sovint».
Pel que fa a l’afectació que poden tenir els canvis en la Comissió Europea, Bartumeu va parlar de la pausa que comportarà en la negociació de l’acord, ja que és probable que fins al setembre no es torni a encaminar.
SUPORT A LA TAULA NACIONAL / Bartumeu també va explicar ahir que «des de la Junta de Presidents defensarem el plantejament de la taula tripartida» que proposa el comú lauredià, ja que el conseller de SDP Josep Roig hi ha participat fent aportacions i, per tant, «en la hem de fer nostra des d’SDP».