Barcia fa responsable de l’estalvi de l’IGI als bancs “una voluntat política encoberta”

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 12 de Març de 2014

El conseller general del grup mixt Gerard Barcia ha assegurat que “hi ha hagut una voluntat política més o menys encoberta” perquè el sector bancari acabi aportant força menys –hi ha estimacions que ho xifren en uns vint milions d’euros– a l’Estat en matèria de recaptació provinent de l’impost general indirecte (IGI).

Barcia assegura que “no m’he cregut mai que hagi estat un error” i manté que el fet que hagin passat molts mesos des que es va detectar la suposada anomalia fins ara i encara no s’hagi trobat una solució des del Govern abona, justament, el seu convenciment que no es va tractar d’una errada.

El parlamentari assegura que se li fa molt difícil creure que la davallada de recaptació és un error, “perquè tècnicament” el text que regula l’impost ha passat per molts filtres. Barcia també té clar que la “voluntat política” no és tampoc exclusiva “d’una sola persona”, traient així els focus del ministre de Finances, Jordi Cinca.  En declaracions a COPE Andor­ra-AD Ràdio i també al Diari, el polític canillenc s’ha mostrat expectant per saber “com rectifica el Govern i com ho fa per recuperar els 20 milions” que es considera genèricament que s’han deixat d’ingressar. “Amb un any que ha passat, o encara que siguin deu mesos, no hi ha hagut prou temps per resoldre aquestes mancances legislatives?”, es demana el parlamentari.

Barcia recorda que s’ha fet passar per la via d’urgència la tramitació d’altres textos legislatius “complexíssims”. I cita com a exemple la modificació de diferents lleis per tal de regular la car­rera judicial i reformar diferents mesures processals. I també posa en relleu que per la via del pressupost s’ha reduït el gravamen que s’aplicava a les estacions d’esquí, que ha passat del tipus general del 4% al tipus reduït de l’1%. “Per a algunes qüestions hi ha solucions ràpides. I en canvi, en aquest –el de l’IGI bancari– no hi ha cap pressa. Jo hi poso tota la bona voluntat. Miro de creure-m’ho tot. Però cada vegada se’m fa més difícil d’empassar que això va ser un error.”