Bartumeu titlla de “contraban” els canvis a dotze lleis amb el pressupost

Autor: M. F.
Font: BONDIA
Publicat el: 24 de Gener de 2014

“No podem votar un pressupost òmnibus que s’ha convertit en un immens calaix de sastre per reformar i modificar moltes lleis del país amb la finalitat d’acontentar els grups de pressió que van donar suport a DA.” Amb aquestes paraules va justificar el president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, el seu vot negatiu al projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2014. Bartumeu va acusar el Govern i la majoria parlamentària de “contraban legislatiu” ja que a través del projecte de llei de pressupost es modifiquen fins a dotze textos legals, segons va remarcar.

El president del grup mixt va lamentar que s’hagi cedit “a les pressions” de certs lobbies com el de la neu i en aquest sentit va mostrar el seu rebuig al fet que es redueixi l’impost general indirecte (IGI) a les estacions per “acontentar el senyor que no volia tornar a Ski Andorra fins que el Govern no fes el que ell volia”. També va assenyalar que es beneficia els promotors i propietaris immobiliaris amb els canvis en el preavís per abandonar un local comercial, que ara passa a tres mesos. Una altra crítica va anar dirigida al fet que el Govern es dóna “màniga ampla” per contractar els eventuals que vulgui. “S’apropen eleccions generals”, va concloure. Per tot això va posar en relleu que es tracta d’un pressupost que vol beneficiar uns quants en detriment de la immensa majoria.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, va exposar que es tracta d’un pressupost que conté una “inversió excessiva en asfalt”. Va criticar que s’estigui recaptant menys en concepte d’impostos del que estava previst i que es faci, per exemple, una “immensa” inversió en Andorra Turisme i els resultats no hi vagin en consonància. Rios va lamentar que des de la majoria no s’hagin tingut en compte les esmenes que van presentar i que haurien suposat, segons va destacar, que el país pogués gaudir de certs projectes importants com per exemple una estació central d’autobusos “digna”.

Quant a la modificació de l’IGI per a les estacions (qüestió de picabaralla a la sessió d’ahir), va exposar que hi estan d’acord però voldrien que s’estengués a d’altres aspectes com la cultura, però va lamentar que novament les seves propostes havien estat llençades “a la brossa” pels consellers de Demòcrates per Andorra.

Rios justifica el vot negatiu en el fet que el projecte de pressupost està mancat de model i que és fruit “de la improvisació constant i del desacord” entre l’executiu i els consellers demòcrates i conclou que es perd “una oportunitat de dirigir el país cap a la sortida de la crisi”.

El president suplent del grup demòcrata, Daniel Armengol, va destacar que en el tancament del pressupost del 2013 hi haurà “sorpreses agradables” i quant a la reforma de l’IGI per a les estacions, va obrir la porta que en la reforma més àmplia que es prepara des de l’executiu hi pugui haver un “tipus intermedi” en funció de les liquidacions del 2013. Va justificar el canvi ja que cal fer atractives i “competitives” les estacions d’esquí respecte de la competència i quant als preavisos dels locals comercials, va posar en relleu que es torna a la “normalitat” ja que calia equiparar-los als dels pisos. En aquest cas, però, va destacar que caldrà estar “atents al mercat” per si calen canvis. També va posar en relleu que és “inajornable” un debat aprofundit sobre els eventuals de llarga durada.

Quant a la retirada del milió d’euros per a una infraestructura turística, va destacar que no hi ha cap desacord amb el ministre i va avançar que es donarà suport al projecte quan es presenti. El president suplent dels demòcrates també va fer una crida a l’oposició a “menys ideologia i menys partidisme” i “més pragmatisme i realisme”.

Liquidació satisfactòria
Per la seva banda, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va aprofitar la seva intervenció per destacar que es preveu “una liquidació [pressupostària del 2013] molt més favorable” del que estava previst i va avançar que serà “la millor en els darrers deu anys”, sense comptar els fons d’An­dorra Telecom, va aclarir en referència a l’ús d’aquests fons que va criticar Rios. Va qualificar “d’estereotips poc aprofundits” les acusacions de retallades als menys afavorits i va defensar que no es retalla ni en educació ni en polítiques socials i que s’aposta per fer “més inversió”.

Pel que fa als canvis a lleis a través del pressupost, va contestar a Bartumeu que és una pràctica habitual. També va acceptar que es faci un debat “més aprofundit” sobre els eventuals i va defensar la rebaixa de l’IGI de les estacions ja que representa un sector estratègic per al país.

Codi de circulació
La modificació del Codi de circulació va rebre ahir llum verda amb els vots a favor del grup mixt i els demòcrates i el vot en contra del grup parlamentari socialdemòcrata. El canvi més important suposa que serà obligatori dur equipaments especials o cadenes al vehicle entre l’1 de novembre i el 15 de maig però que no se sancioni (tal com era la intenció inicial) els vehicles que no els portin si la meteorologia és favorable. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, va justificar el vot en contra del seu grup en el fet que no té sentit que sigui obligatori dur equipaments i en canvi no se sancioni si no es porten. “Cal fer les lleis lògiques”, va destacar, i també va lamentar que aquest text es voti amb l’hivern ja iniciat, per això va apel·lar el ministre d’Economia a “agrair” la bona predisposició de la Sindicatura a acceptar el tràmit d’urgència amb aquest text. El ministre, un cop va prendre la paraula, va agrair la tasca a Sindicatura (perquè ja ho tenia previst, va aclarir) i va destacar que els canvis suposen més seguretat tant per aquest hivern com els següents. Les esmenes fetes al text també preveuen sancions més greus per als vehicles pesants que no vagin equipats.

Aprovats els canvis en la llei d’arrendament de finques
Ahir també es va aprovar la modificació de la llei d’arrendaments de finques urbanes amb l’abstenció del PS, que creu que suposa “més obligacions per als arrendataris”, tot i que el ministre d’Interior va defensar que representa més garanties per a arrendataris i arrendadors. També es va aprovar dos convenis del Consell d’Europa sobre menors i violència de gènere i dos membres de l’INAF.