El grup mixt fa 21 esmenes per millorar i precisar el text

Autor: REDACCIÓ
Font: BONDIA
Publicat el: 21 de Gener de 2014

El grup parlamentari mixt ha proposat que la comissió permanent que fa el seguiment de la lluita contra el finançament del terrorisme compti també amb un representant de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).

Així ho ha demanat el grup a través d’una de les 21 esmenes que ha presentat al projecte de llei de modificació de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners.

El grup recorda que el projecte de llei té a veure amb qüestions de finançament d’activitats terroristes o d’armes i que, “en conseqüència, el paper i la implicació del sector financer esdevenen claus”. En aquest sentit es recorda que l’INAF és “l’interlocutor natural” amb els bancs ja que té un protocol d’intercanvi d’informació amb les entitats bancàries, cosa que pot ajudar a fer més fluïda la comunicació en relació amb aspectes que preveu el projecte de llei. A banda, la inclusió d’un membre de l’INAF en la comissió permanent serviria també per afavorir una millor comunicació entre l’INAF i la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIF), que és un dels punts febles del sistema andorrà de lluita contra el blanqueig de capitals i finançament del terrorisme que el Moneyval va posar de manifest en el seu informe de l’any 2012.

El grup parlamentari mixt afirmava ahir en un comunicat que tot i que comparteix la motivació del projecte de llei, el president del grup, Jaume Bartumeu, ha volgut introduir-hi diverses esmenes per aportar “millores i precisions”. L’objectiu és fer “més entenedor” el text. En aquest sentit, es busca, per exemple, evitar confusions entre la llista que han de preparar les autoritats andorranes amb els noms i les circumstàncies de les persones que considerin que tenen vinculació amb les activitats terroristes, el seu finançament o el finançament de la proliferació d’armes de destrucció massiva i les llistes emeses pel comitè competent de les Nacions Unides. “La llista a preparar a Andorra hauria de ser publicada a la pàgina web de la UIF, però en diversos dels articles del projecte es parla confusament de llista o llistes”, explica el grup mixt en el comunicat.

Una altra de les esmenes presentades pel conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) pretén precisar que una vegada s’hagi pronunciat el Govern sobre una petició d’exclusió de la llista la via jurisdiccional queda oberta davant la jurisdicció administrativa. Així mateix, una altra esmena proposa fusionar en un sol òrgan la comissió que ara es crearà amb l’entrada en vigor d’aquesta llei i la comissió permanent del blanqueig i el finançament del terrorisme que es va crear per un decret el 2008.  “Es pretén així evitar duplicitats i costos innecessaris.”