Jaume Bartumeu ha presentat 21 esmenes a la llei de modificació de la llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners
El president del Grup parlamentari mixt ha presentat vint-i-una esmenes que s’adrecen a proposar millores i precisions en un text de cabdal importància per assolir una bona avaluació dels organismes internacionals encarregats de vetllar per la fermesa de la lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional i contra el finançament del terrorisme.
Tot i compartir la motivació del projecte de llei presentat pel Govern el conseller general de SDP ha volgut aportar algunes precisions al text en discussió al Consell General.
S’han presentat així diverses esmenes que, a l’entendre del grup parlamentari, fan més entenedor el text i eviten confusions, que apareixen al projecte, entre la llista que han de preparar les autoritats andorranes amb els noms i circumstàncies de les persones que considerin que tenen vinculació amb les activitats terroristes, el seu finançament o el finançament de la proliferació d’armes de destrucció massiva i les llistes emeses pel comitè competent de les Nacions Unides.
La llista a preparar a Andorra haurà de ser publicada a la pàgina web de la Unitat d’Intel·ligència Financera però en diversos dels articles del projecte es parla confusament de llista o llistes.
Això ha fet que s’han presentat esmenes per a clarificar-ho.
També s’ha presentat una esmena (la 15) precisant que una vegada s’hagi pronunciat el Govern sobre una petició d’exclusió de la llista la via jurisdiccional queda oberta davant la jurisdicció administrativa.
L’esmena 16 vol introduir la presència d’un representant de l’Institut Nacional Andorrà de Finances en la composició de la Comissió Permanent que fa el seguiment de la lluita contra el finançament del terrorisme.
El canvi proposat té la seva raó de ser en que l’eix central del projecte de llei té a veure amb qüestions de finançament d’activitats terroristes o d’armes i que, en conseqüència, el paper i la implicació del sector financer esdevenen clau. En aquest sentit, l’INAF és l’interlocutor “natural” amb els bancs i ja té un protocol d’intercanvi d’informació establert amb els bancs del país, cosa que pot ajudar a fer més fluïda la comunicació en relació amb els aspectes que contempla el Projecte de Llei.
Addicionalment el Quart Informe d’Avaluació Mútua del Principat d’Andorra realitzat per Moneyval, publicat l’any 2012, va assenyalar com a un dels punts febles del sistema andorrà de lluita contra el blanqueig de capitals i finançament del terrorisme la manca de coordinació entre els diferents organismes nacionals amb responsabilitat en aquesta matèria, fent menció concreta a l’insuficient nivell de cooperació i coordinació entre la UIF i l’INAF. Malgrat que la signatura d’un protocol de cooperació entre l’INAF i la UIF el novembre del 2012 per a un millor control i supervisió del sistema financer va significar avanços en la coordinació d’ambdós organismes, no hi ha dubte que la inclusió de manera explícita d’un membre de l’INAF en la Comissió Permanent representaria una notable millora en la comunicació entre organismes i repercutiria favorablement en el funcionament del sistema andorrà de lluita contra el blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.
Finalment l’esmena 21 proposa la introducció d’una disposició addicional que planteja la fusió en una sola comissió de la que es crearà amb la llei ara en discussió i la Comissió Permanent del blanqueig i el finançament del terrorisme creada pel Decret 12/02/2008.
Aquesta proposta està motivada per la coincidència d’algunes finalitats de la nova Comissió Permanent creada per aquesta llei amb les de la que fou instituïda pel Decret esmentat. Es pretén així evitar duplicitats i costos innecessaris.
Andorra la Vella, 20 de gener del 2014