DA vota l’esmena del grup mixt i treu el milió d’euros de turisme

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 14 de Gener de 2014

La comissió legislativa de Finan- ces i Pressupost es va reunir ahir per continuar votant les esmenes al projecte de pressupost. Una de les esmenes que es van analitzar és la que havia presentat el grup mixt per suprimir la partida d’un milió d’euros que proposava el ministeri de Turisme per posar en marxa una nova infraestructura turística que no s’havia determinat.

Finalment l’esmena va prosperar en una segona votació, en comptar amb el suport del grup demòcrata. En una primera votació els demòcrates es van abstenir, amb la qual cosa es va produir un empat pel vot en contra del grup socialdemòcrata, que en una altra esmena, desestimada també ahir, proposava destinar el milió d’euros a fer l’estació d’autobusos nacional.

El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va expressar la satisfacció del seu grup per la retirada de la partida, que segons va reiterar ahir significava una “burla” al Consell General perquè en cap moment, i contràriament al que determina el dret pressupostari, se n’havia indicat la finalitat, tot i ser d’un volum “important”.

Bartumeu no va voler opinar en relació amb l’espectable d’aigua, llum i so al riu Valira que el ministeri de Turisme està estudiant, segons va revelar divendres el seu titular, Francesc Camp, en una roda de premsa.

Tot i així, el conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va valorar el gest del ministre com un intent “de salvar els mobles de la patacada que se li acostava”, al mateix temps que va recalcar que el titular de Turisme “una vegada més no ha estat a l’altura de la situació”.

Per la seva banda, el president del grup socialdemòcrata, David Rios, va opinar que el resultat de la votació evidencia una vegada més “que el Govern està bloquejat pel seu propi grup parlamentari”, cosa que el deixa en una posició “d’inoperància”. “És una altra demostració que no s’entenen entre ells”, va manifestar Rios.

El conseller del PS va defensar el vot en contra a l’esmena del grup mixt recordant que proposaven destinar el milió d’euros a l’estació d’autobusos nacional, una infraestructura “bàsica” per al país. L’esmena dels socialdemòcrates, segons va assenyalar Rios, va ser rebutjada pel vot en contra dels grups demòcrata i mixt.

Una altra de les esmenes que es van votar ahir és la presentada pels demòcrates per rebaixar del 4,5% a l’1% l’IGI a les estacions d’esquí. L’esmena es va aprovar amb el vot a favor del grup demòcrata, el vot en contra del grup mixt i l’abstenció del grup socialdemòcrata. Aquest últim va presentar una proposta de transacció que no va ser acceptada pels demòcrates i que advocava per un IGI per al sector del 2,5%.

El president del grup mixt es va queixar en relació amb aquesta iniciativa perquè, segons va dir, no havia estat comunicada al grup mixt, i de la qual s’havia assabentat a la reunió d’ahir a la tarda de la comissió “per un redactat que m’ha tramès la consellera Meritxell Mateu”.

Pel que fa al fons de la qüestió, Bartumeu va qualificar l’aprovació d’aquesta esmena de “claudicació davant el lobby de les estacions”. A més, el conseller d’SDP considera que “és una mala manera de començar la reforma tributària” introduint aquest canvi a través de la llei del pressupost.