Un conte de Nadal

Autor: JOSEP ROIG
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 29 de Desembre de 2013

Nadal és temps de canvi. S’acomiada el vell any que traspassa i es dóna la benvinguda al nou any que neix. El regne del sol guanya la partida al de la lluna i el rigor de l’hivern s’encara amb optimisme. S’albira ja la primavera. Es deixen enrere les decepcions i els malencerts, i es plantegen nous reptes, noves fites.

L’esperit del Nadal transforma la manera de ser, de pensar i d’actuar de les persones, convertint-les –ni que només sigui per uns instants– en més solidàries, més generoses, més humanes. Dickens reflecteix el poder catàrtic del Nadal a través d’Ebenezer Scrooge, protagonista d’Un conte de Nadal.

Scrooge és un vell avar solitari i egoista, addicte al treball i obsessionat pels diners, que maltracta amb la seva tirania la gent que l’envolta. Ben aviat, però, Scrooge esdevindrà coneixedor del terrible destí que li espera si continua comportant-se com un miserable. La nit de Nadal, Scrooge rep la visita de tres fantasmes que el conduiran a través d’un inversemblant viatge en el temps. El primer, el fantasma del passat, el transporta a la seva infància, perquè rememori allò que sentia llavors i s’entendreixi el seu cor.

El segon, el fantasma del present, l’apropa a casa del seu treballador, Bob Cratchit, on malgrat la pobresa i la malaltia del seu fill Tim, hi regna l’amor i l’esperit familiar. El tercer dels fantasmes, el del futur, mostra a Scrooge el destí que pateixen els avars de la seva condició, fent-lo presenciar com els pobres saquegen casa seva, forçant-lo a contemplar la mort del petit Tim Cratchit i obligant-lo a esguardar la seva pròpia mort en la més absoluta soledat.

Espantat per les visions, Scrooge intenta convèncer l’esperit del futur que està disposat a canviar si es capgira el seu destí. Finalment, Scrooge desperta del seu malson i decideix convertir-se en un home bo, generós i amable, ajudant la família del seu treballador i recuperant l’esperit del Nadal.

Scrooge, veritable reflex de la societat en què vivim, ens ensenya que el passat condiciona el present, i que l’única forma de construir un futur millor és acceptant les conseqüències de les pròpies accions, tot reconduint-les amb valentia, si cal. La transformació d’Scrooge és en si mateixa un missatge d’esperança, una autèntica lliçó de vida que ens reconcilia amb la bondat –a voltes absent– de l’ésser humà.

Els meus millors auguris per al 2014.