Transparència front a la corrupció

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 11 de Desembre de 2013

Aquest dilluns s’ha celebrat el dia internacional contra la corrupció. I fa tot just una setmana que l’organització no governamental Transparency International publicava el seu informe amb l’índex 2013 sobre la percepció de la corrupció. Aquesta ONG especialitzada en la lluita anticorrupció fou fundada a Berlín l’any 1993.

Compromesa amb la defensa de la transparència i la integritat de la vida pública i econòmica, Transparency International forma part de les ONG que a França estan legitimades per promoure actuacions davant els tribunals.

L’índex que publica periòdicament Transparency International analitza la percepció de la corrupció en 177 països d’arreu del món. Per a elaborar-lo es recullen les opinions dels sectors de negocis i d’experts d’arreu del món. També s’analitzen diversos estudis duts a terme els darrers vint-i-quatre mesos per diferents organismes independents.

L’índex de percepció de la corrupció es concentra únicament en la corrupció dins el sector públic així com en la voluntat política de plantar-hi cara.

La setmana passada al Consell General també vam parlar de la necessitat de reforçar la lluita per la transparència en el finançament dels partits polítics, arran de la meva pregunta al Govern en relació al darrer informe del Groupe d’États contre la corruption del Consell d’Europa.

A Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP) considerem prioritària l’acció per augmentar la transparència i l’ètica en la vida pública. És necessari treballar en aquesta direcció per aturar el creixement de la malfiança i el populisme. Hem d’aconseguir que es restableixi el contracte de confiança entre els responsables polítics i els ciutadans i ciutadanes. Es tracta de la base de la convivència en una democràcia.

A França, sota l’impuls de François Hollande s’ha constituït aquesta tardor una alta autoritat de la transparència (HAT) que és una eina de control democràtic que podria fusionar-se aviat amb la Comissió nacional dels comptes de campanya i dels finançaments polítics.

El president de la secció francesa de Transparency International, Daniel Labègue, el dia 3 de desembre en unes declaracions a Libération valorava positivament la nova legislació francesa que amplia el dret a una informació més transparent sobre els procediments de decisió pública i sobre l’acció dels elegits.

Daniel Labègue també assenyalava que, al nivell internacional, “… l’objectiu de l’any 2014 és l’intercanvi automàtic d’informacions entre països de la Unió Europea i del G-20.”

A Catalunya aquesta tardor ha permès també un salt endavant en el camí cap a la transparència de la vida pública. La Generalitat ha aprovat un codi ètic que podria ser un bon exemple per Andorra.

La publicació de les retribucions dels alts càrrecs de la Generalitat, amb el seu nom al costat, és una de les mesures que estableix el codi ètic que el govern català va aprovar el 19 de novembre.

En aquell document es diu així que l’ús inadequat dels recursos públics es considerava reprovable, a més a més de les conseqüències administratives i penals que ja queden estipulades en la legislació vigent.

Mentrestant a Andorra tot segueix, si fa no fa, com sempre.

Es compleixen avui 30 dies d’ençà que el dia 11 de novembre vaig sol·licitar al Govern tota la informació sobre els expedients del programa destinat al finançament privilegiat d’empreses i negocis de nova creació.

Trenta dies i encara no hem rebut la més minsa informació. El cap de Govern predica una transparència que no practica.