En uns moments que els polítics de DA utilitzen les tisores per reduir pensions i salaris sense donar massa explicacions, els problemes que apareixen en el desenvolupament del programa destinat al finançament privilegiat d’empreses i negocis de nova creació, innovació, reconversió i projectes emprenedors ens han obligat a demanar al Govern documentació i explicacions.
Avui fa una setmana que vaig trametre al Síndic una sol·licitud d’informació al Govern, tal i com ho recollia l’edició del dimarts 12 de novembre del BonDia.
Durant el meu mandat de cap de Govern es va aprovar, el 3 de març del 2010, el decret de qualificació d’interès nacional i social d’un programa destinat al finançament d’empreses i negocis de nova creació, innovació, reconversió i projectes emprenedors. El decret fou publicat el 10 de març del 2010 al BOPA núm. 22 d’aquell any.
Es tractava, tal i com queda reflectit en l’Exposició de Motius d’aquell Decret, d’incentivar l’economia del país amb “… un pla de suport financer a la creació de noves empreses, negocis, i als nous emprenedors, posant en valor la figura de l’empresariat d’alt valor afegit, i que, assumint riscos, impulsen projectes empresarials que són creadors de riquesa i llocs de treball.”
Aquell pla tenia en especial consideració “els col·lectius que poden patir més dificultats a l’hora d’accedir al crèdit, permetent que les seves noves idees i projectes de futur tinguin també l’oportunitat de fer-se realitat.”, com també es deia en l’Exposició de Motius del Decret.
Val a dir que aquell fou el primer pla de suport financer a l’activitat empresarial que aprovava el Govern d’Andorra, dins d’un ampli marc de suport a la dinamització i reactivació econòmica conjuntament amb altres mesures vinculades a la formació, a la simplificació de tràmit, a la lluita contra l’intrusisme empresarial i a la reactivació dels sectors turístic i comercial.
Tal i com estableix l’article 10 del Decret del 3 de març del 2010 el Govern actua com a garant o avalador de totes les operacions concedides durant la vigència del Decret. Això ha fet que la fallida d’Ordino Studios comporti pel Govern l’obligació d’abonar el ròssec pendent del préstec que havia rebut aquella empresa amb l’aval del Govern.
Davant de la manca de transparència del Govern que ha anat acompanyada d’intents d’intoxicació vessats en els darrers dies per part de membres de DA, que pretenien situar la responsabilitat de l’afer d’Ordino Studios en l’etapa del govern socialdemòcrata, vam decidir presentar una demanda d’informació al Govern amb la finalitat d’obtenir la documentació detallada no solament d’Ordino Studios sinó del conjunt d’operacions avalades pel Govern d’Andorra entre el mes de març del 2010 i el mes d’octubre d’enguany.
Volem disposar de tota la documentació per conèixer i comprovar l’adequació de les operacions aprovades amb les finalitats del Decret del 3 de març del 2010. I també volem comprovar el seguiment que s’ha fet dels expedients.
Estem convençuts que aquella iniciativa de suport a la reactivació econòmica anava en la bona direcció. Tant és així que el govern actual no l’ha pas anul·lat sinó que l’ha mantingut i fins i tot millorat modificant alguns aspectes de la seva regulació.
Aquesta línia de continuïtat en el suport a la reactivació és positiva però considerem necessari que el Consell General conegui l’abast de tots i cadascun dels compromisos contrets que poden arribar a afectar, com ha estat el cas ara amb l’afer d’Ordino Studios, el pressupost de l’Estat.
Després de la nostra iniciativa de control i en un evident intent d’endarrerir la tramesa de la documentació que hem sol·licitat, el cap de Govern ha demanat una compareixença ministerial davant les comissions legislatives de Finances i d’Economia.
Escoltarem el ministres i els demanarem explicacions. Però no renunciarem pas a rebre i analitzar tota la documentació que vaig demanar el dia 11 de novembre.
El temps de mirar cap a un altre costat ha caducat.