Protegir el nostre patrimoni natural

Autor: JOSEP ROIG
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 3 de Novembre de 2013

Des del camí de la Senyoreta fins al bosc de la Rabassa i el pic Negre. Des del Tossal d’Aixovall fins a les costes d’Aixàs i el bony de la Pica. Des del camí de Nagol fins a Certers i la collada de la Caülla. Des del camí de Fontaneda fins al coll de la Gallina i el bosc de Canòlich …

T’ho miris per on t’ho miris, el patrimoni natural de Sant Julià de Lòria és avui –encara– d’un valor i un potencial estètic i econòmic excepcionals. Malgrat la brutal agressió ecològica i paisatgística que ha suposat per a la falda de l’emblemàtic Rocafort la construcció d’un desviament –el túnel de la Tàpia– pèssimament dissenyat. Malgrat la destrossa –amb privatització inclosa– del pla i del planell de Conangle per construir-hi l’inefable –i deficitari– parc d’animals de Naturlandia.

Malgrat l’alteració de l’ecosistema del bosc de la Rabassa per aconseguir l’absurda fita de disposar del tobogan més llarg d’Europa. Malgrat els efectes devastadors per a la flora, la fauna, el paisatge i el sòl que produeixen el trànsit rodat indiscriminat –i no controlat– de vehicles motoritzats pels camins i pistes forestals de la nostra parròquia. Malgrat la poca sensibilitat amb el medi natural demostrada pels darrers governs comunals i les seves polítiques del “tot s’hi val” per atreure turisme. Malgrat …

El llistat de circumstàncies és llarg. A voltes massa llarg. Prou llarg per preocupar-se. Prou llarg per aixecar la veu d’alerta. Prou llarg per adonar-se que cal actuar de forma àgil, ràpida i responsable.

Certament –deia–, el patrimoni natural de la parròquia del sud és el seu actiu més important. Dissortadament, la manca de protecció i una actitud voluntàriament permissiva i poc curosa amb l’entorn dels successius responsables comunals han servit de detonant per posar-lo molt seriosament en joc. És per aquest motiu que cal reclamar amb força una regulació que protegeixi els nostres espais i paratges naturals. Només així podrem garantir-nos una bona qualitat de vida i una explotació dels recursos sostenible, durable i respectuosa amb el medi. Perquè protegir el nostre entorn és protegir el nostre futur i el de les generacions futures.