Bartumeu apunta cap a les constructores

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 6 de Setembre de 2013

L’excap de Govern i president del grup mixt, Jaume Bartumeu, considera que la llei de morositat actualment en tràmit parlamentari beneficia especialment “els grans majoristes proveïdors de béns i serveis”. I posa com a exemple “les empreses [poques actualment i en situació d’oligopoli] d’obra pública que presten serveis a l’administració i als constructors”. Per intentar resoldre el greuge i sobretot “intentar afavorir els petits empresaris i els professionals que paradoxalment podrien esdevenir les primeres víctimes del text”, el grup mixt ha presentat dotze esmenes a una llei elaborada pels demòcrates i que consta de només vuit article. Bartumeu va presentar ahir el document que incorpora les esmenes al Consell General. I el grup socialdemòcrata preveu fer-ho avui, segons va confirmar el president de la formació, David Rios. El parlamentari del PS va avançar ahir que “l’estructura” de la proposició de llei “em sembla bé”. Però “el que canviaríem serien alguns dels paràmetres” que el text fixa. Per exemple, que els 60 dies que es fixa de termini a l’administració per satisfer les factures es baixi gradualment fins als 30 dies que estableix la directiva europea en què segons Rios es basa el text presentat per DA.

En la motivació de les esmenes presentades, Bartumeu fa diverses reflexions. Així, per exemple, una d’elles manté que la llei que es tramita “va en sentit contrari al mecanisme de l’impost general indirecte en què, per cascada, l’acaba pagant el consumidor final: entre els empresaris serà el petit i mitjà, col·locat entre el gran empresari majorista de béns o subministrador de serveis i el consumidor, que patirà les conseqüències de la llei”.

El grup mixt lamenta, també, com de desprotegides queden les petites empreses nacionals. Bartumeu es demana “per què els consumidors poden negociar el crèdit amb els proveïdors i els empresaris no ho han de poder fer? Per què l’empresari petit hauria de consentir terminis de pagament al consumidor per poder vendre i ell ser-ne privat?”. Un dels articles de crítica del grup mixt és el 6, que estableix un seguit d’indemnitzacions en favor dels creditors, a més dels interessos de mora. Per al líder de Socialdemocràcia i Progrés (SiP), aquest article “és absolutament confiscatori i espoliador dels petits i mitjans empresaris”. David Rios no va anar ni de bon tros tan lluny. “La filosofia inicial”, la consideren bona. Però per al PS, el text plantejat “no reactivarà l’economia però alleujarà moltes empreses, sobretot les petites i aquelles que treballen amb l’administració”.