Bartumeu crida a abordar ja el debat sobre l’augment de les cotitzacions

Autor: G. C.
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 6 de Juliol de 2013

El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, no és partidari d’esperar fins al 2018 per abordar l’augment de les cotitzacions, com va suggerir l’executiu després d’aprovar dimecres el projecte de llei de reforma de la Llei de la Seguretat Social.

En una roda de premsa posterior a la junta de presidents, l’excap de Govern va fer un crida a la responsabilitat “si la situació és tan greu”, i va posar en dubte la utilitat de traspassar un 2% de la cotització de la branca de salut a la de jubilació. “Això només serveix per allargar el maldecap i no ens solucionarà el problema a futur”,va assenyalar.

Bartumeu també va criticar que el Govern no consideri canviar el nombre d’anys, ara són vuit, que el pensionista triga a recuperar el capital aportat a la CASS, quan l’esperança de vida cada cop és més alta. Tampoc veu bé que actualment les pensions  corresponguin al 50% del salari mitjà de la persona, perquè “impedeix mantenir el nivell vida”.

D’altra banda, el president del grup parlamentari mixt va assegurar no acabar d’entendre què vol fer el Govern amb les pensions més altes i va suggerir que la reforma de la Llei de la CASS encareixi la compra de punts per trams de salari i posi un límit màxim a aquestes prestacions. Un import que no va indicar quin hauria de ser.

Bartumeu també va reclamar que es marqui un sostre mínim per a les pensions més baixes, i va assenyalar que l’import hauria de ser el salari mínim, actualment 962 euros al mes. Per últim, Bartumeu va criticar que la reducció en la prestació per baixes laborals farà “pagar justos per pecadors”. Pel president del grup mixt, el que cal fer és revisar els criteris d’inspecció per evitar fraus. “Els sistema de baixes s’està utilitzant, amb la tolerància del Govern, com un subsidi d’atur”, va denunciar.