Antoni Martí i la Policia

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 29 de Maig de 2013

El divendres passat al migdia es va celebrar el dia de la Patrona del Cos de Policia. Fou un mal dia, deslluït per l’enfrontament del cap de Govern amb una part molt gran dels agents de policia.

Mai, en tots els anys que s’ha celebrat aquella festa patronal, s’havia vist un enfrontament així. La gran majoria de policies que havien de rebre una condecoració pels anys de servei públic es van estimar més no recollir-la. La sala d’actes era especialment buida. Hi mancaven molts agents, moltes famílies i, també, molts dels policies jubilats que, tradicionalment, acudeixen contents i orgullosos, a la seva festa patronal. De fet, com recollia la cronista de El Periòdic d’Andorra en la seva edició del dissabte 25 de maig, hi havia “més presència d’agents de fora del país convidats, que no pas d’andorrans.”

En dos anys de govern de DA s’ha obert una fractura molt seriosa entre el cos de policia i el ministeri de Justícia i Interior. Antoni Martí, candidat del 2011, porta una gran responsabilitat en tota aquesta llastimosa situació.

Durant la campanya electoral, no hi va patir gens a fer, davant de molts agents de Policia, al mateix edifici administratiu de l’Obac a Escaldes-Engordany, un exercici de demagògia, prometent-los “l’oro i el moro” i assegurant que no calia seguir el camí de la reforma de la funció pública que havia començat el govern socialdemòcrata. Una vegada instal·lat al despatx de cap de Govern, Antoni Martí va començar a dir i a fer exactament el contrari del que havia dit i promès en campanya electoral a la Policia.

L’enfrontament era doncs difícilment evitable. Però val a dir també que era difícil fer-ho pitjor a l’hora d’encarar les relacions amb els sindicats representatius dels agents de policia i del conjunt del personal que treballa al cos. Prepotència i menyspreu són els mots que més sovint s’escolten quan es dialoga amb agents de policia en relació a l’actitud manifestada pel govern d’Antoni Martí en la qüestió de la reforma de l’estatut del Cos de Policia.

El discurs del cap de Govern del divendres passat al migdia és una confirmació de les noves formes (de les males formes) de DA. I és un bon moment per recordar que les formes eren tan importants que constituïen un element diferenciador positiu, a favor de DA, en contraposició amb les formes que se’ns atribuïa al govern socialdemòcrata.

I, efectivament, les formes van ser ben diferents divendres passat. Mai s’havia vist ni sentit un discurs d’un cap de Govern a la festa de la patrona de la Policia en el qual s’esmercés la meitat del parlament a blasmar l’actitud dels policies que gosen discrepar de les males formes del Govern.

En una cosa tenia raó Antoni Martí en manllevar en el seu discurs de la setmana passada expressions d’altri per afirmar: “La gran notícia sobre la Policia és que no hi hagi notícia.” Sí, seria molt millor per Andorra que la notícia no fos que el Govern ha aconseguit trencar el diàleg amb els sindicats de la Policia.

Seria una gran notícia que el cap de Govern hagués dedicat el seu discurs de la festa patronal a felicitar la tasca abnegada, pacient i constat, dels servidors públics que treballen tots els dies de l’any per a garantir-nos una bona seguretat ciutadana. Però enlloc d’això, el cap de Govern ha preferit fer titulars dels seus retrets a la Policia.

En aquest sentit el titular de El Periòdic d’Andorra del el dissabte 25 de maig era un bon retrat de la situació: “Les absències del cos i les crítiques del Govern amplien l’esquerda.”

L’esquerda és fonda i no serà fàcil de reparar.