Un punt final a una etapa, un punt i a part des de la responsabilitat

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 23 d'Abril de 2013

A la pàgina 5 de l’edició del dijous 31 de gener del 2013, fa tot just tres mesos, el BonDia em publicava una carta oberta a la ciutadania en la qual exposava el meu desig de fer compatibles dues lleialtats: Andorra i la Socialdemocràcia.

Ho escrivia després que deu dies abans, el dilluns 21 de gener, als micròfons de Ràdio Andorra, el periodista Àlex Lliteras em preguntés sobre l’evolució del Partit Socialdemòcrata i li hagués confirmat que no solament havia fet un pas enrere en el dia a dia del partit el juny del 2011 sinó que aprofitava la seva pregunta per anunciar que no em presentaria a cap càrrec en el congrés del PS que estava previst per a la primavera.

També escrivia aquell 31 de gener que, “… enmig d’una crisi econòmica que no s’atura i s’agreuja amb les polítiques errades del neoliberalisme governant,” considerava que no era el moment “… de participar en disputes internes dins la nostra pròpia formació política, mogudes principalment per la voluntat d’acaparar un poder efímer”. I també deia que no podíem “… posar un partit com el PS, que agrupava moltes i diverses sensibilitats, al servei de grups d’influència que el portarien tant cap a una radicalització en qüestions de societat com a una devaluació de la ideologia socialdemòcrata.”

En les darreres setmanes els que volien agafar la direcció del PS no han trobat millor camí per a fer-ho que llençar-nos, dia sí i dia també, un devessall d’improperis des de tribunes d’opinió, entrevistes en la premsa escrita i en l’audiovisual.

Tothom ha pogut comprovar que ens hem mantingut fidels al que deia en aquella carta oberta: no hem volgut participar en picabaralles ben allunyades del que preocupa als que es lleven cada dia per anar a treballar… o per anar a buscar feina.

A la vista de la voluntat rupturista de FemPS, el dia 9 de març vam decidir no presentar cap candidatura als òrgans de direcció del Partit Socialdemòcrata i no participar al congrés del 20 d’abril. Mentre molts de nosaltres, decebuts i entristits, van començar a donar-se de baixa del partit.

Divendres passat, tres consellers generals i dos consellers de comú vam anunciar la nostra sortida col·lectiva del PS. No és una decisió personal, ni aïllada. És una decisió col·lectiva, adoptada per desenes de companyes i companys que, havent estat fundadors del PS o havent-s’hi sumat a partir del 2001, hem arribat conjuntament, a partir de la constitució el dia 23 de febrer del 2013 del corrent “Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra”, a la conclusió que el PS està en una situació agònica.

Les actituds excloents manifestades les darreres setmanes l’aboquen a convertir-se en un partit testimonial, de protesta i de cridòria, en el qual només hi tindran cabuda les reivindicacions d’una part de la societat.

Constatem avui que s’ha produït una evident escissió de la família socialdemòcrata. El Grup parlamentari s’ha dividit en dos, com també s’han dividit les nostres representacions als Consells del Comú d’Encamp, d’Andorra la Vella i de Sant Julià de Lòria.

Ens sap molt greu però és ben evident que no podíem continuar intentant treballar plegats amb persones que s’han passat dos mesos oblidant l’acció política d’oposició a DA per concentrar tota la seva acció política en acusar-nos de tots els mals del partit.

A nosaltres ens preocupa el que preocupa al país: la crisi econòmica, el miler llarg de famílies afectades per la desocupació i l’absència de projecte de futur del Govern de DA.

Per això no hem volgut participar en lluites intestines o fratricides.

Marxem del PS actual, que no és el del 2000, quan es va fundar, ni el del 2009, quan vam guanyar les eleccions amb una proposta transversal, de país, ni, tampoc, el del 2011.

Ho fem entristits i preocupats per l’esmicolament del que havia estat un partit de Govern.

Continuarem treballant, des dels nostres plantejaments socialdemòcrates, en la defensa dels programes electorals amb els que l’any 2011 ens vam presentar a les eleccions, tant generals com comunals.

En la nostra condició d’elegits som representants dels ciutadans i ciutadanes que ens van fer confiança i continuarem servint la ciutadania des dels nostres mandats representatius.

Ho continuarem fent des de les nostres conviccions socialdemòcrates i amb responsabilitat, treballant per la reconstrucció d’una proposta que pugui encarar amb garanties tots els difícils reptes que aquests temps plantegen al nostre país.