La dignitat de la justícia i les prioritats en la despesa

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 9 d'Abril de 2013

Llegia el dimarts 2 d’abril al BonDia l’entrevista amb Enric Casadevall, president del Consell Superior de la Justícia i em van sobtar algunes de les afirmacions que s’hi feien. Resulta que la informatització de la justícia i la reivindicació d’una nova seu judicial serien dos dels principals projectes que el Consell Superior de la Justícia voldria tirar endavant ara, l’abril del 2013.

Ambdós projectes són necessaris i urgents. No ho dic ni ho descobreixo avui sinó que ho vaig dir i, en la part que em pertocava, demostrar en fets en el meu mandat de cap de Govern.

Durant l’any 2009 i 2010, en col·laboració amb el Consell Superior de la Justícia, que presidia en aquells moments Lluís Montanya, vam donar suport a ambdós projectes.

Tant és així que vam sol·licitar al Consell General els corresponents crèdits extraordinaris tant per iniciar els treballs tècnics del projecte de construcció de la nova seu de la Justícia, a la Baixada del Molí d’Andorra la Vella, com per arrencar uns nous processos informàtics a l’Administració, inclosa l’Administració de Justícia. Ambdós projectes –el diari de sessions del Consell General ho certifica– foren aturats pels catorze vots de la gran aliança conservadora APC-CR que només volia fer fora el govern socialdemòcrata sense preocupar-li gran cosa la modernització de l’Administració de Justícia.

Així els hi ho vaig recordar fa més d’un any, el 9 de febrer del 2012, al president i al vicepresident del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall i Jaume Sansa, en una reunió que vam mantenir, a iniciativa seva, val a dir-ho, per analitzar la preocupant situació de l’Administració de Justícia.

Fet aquest recordatori històric, que considero imprescindible per situar les responsabilitats polítiques d’uns i altres en aquesta qüestió, vull dir que gairebé quatre anys després de les nostres iniciatives, frustrades, de suport a l’Administració de Justícia, continuo pensant i defensant que ambdós projectes són, no solament necessaris, sinó també urgents. Molt urgents.

El dossier que em van remetre el febrer del 2012 els actuals responsables del Consell Superior de la Justícia ho confirma. Ha passat un altre any i avui, l’abril del 2013, continua el bloqueig i es fa més i més evident la despreocupació del govern de DA per l’oficina judicial.

I el que preocupa és que Enric Casadevall troba totes les excuses del món al govern de DA: està convençut –i així ho declara– que l’executiu sempre els ha dit “… que la primera inversió que faci ha de ser aquesta, (la nova seu de la Justícia) però que la farà quan la pugui fer”. Això sí, no sabem quan arribarà aquell “quan”.

Sembla com si li sabés greu haver de formular la més minsa crítica a l’evident deixadesa dels seus excompanys polítics de DA, no fos pas que algú li recordés –i puc donar fe que no li agrada pas– que ell fou l’any 2011 un dels presentadors oficials de la candidatura nacional que encapçalava Antoni Martí.

Hem de creure doncs que hi ha urgència però no tanta, que val més esmerçar els diners fent venir el Cirque du Soleil.