Bartumeu espera que els liberals “hagin evolucionat” pel que fa a l’avortament

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 13 de Març de 2013

“Vull creure que vuit anys després que la majoria liberal rebutgés la despenalització de la interrupció voluntària de la gestació en determinats supòsits, i dins de les dotze primeres setmanes, hauran evolucionat.”

Així es va pronunciar ahir el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, després d’entrar a tràmit la proposició de llei de modificació del Codi Penal per despenalitzar l’avortament en tres supòsits, iniciativa que ja van tenir els socialdemòcrates el 2005 i que va ser rebutjada pels liberals.

De fet, tal com va recordar Bartumeu, durant els últims dies “s’estan veient persones de l’òrbita liberal que van tenir responsabilitats de govern en aquella època i que han dit que no es volen tornar a equivocar”. Bartumeu confia que el Govern emeti un informe favorable a la proposició de llei i pugui ser presa en consideració i finalment aprovada. El text pretén modificar el Codi Penal per despenalitzar l’avortament en tres supòsits: quan hi hagi perill per a la vida o la salut de la gestant; quan la gestació hagi estat fruit d’un delicte a la genètica o reproducció humanes o contra la llibertat sexual, i quan hi hagi una malformació del fetus que li impedeixi fruir d’unes condicions físico-psíquiques mínimes per gaudir de l’existència. En els dos últims casos la despenalització seria sempre dins les dotze primeres setmanes de gestació. 

Bartumeu va advocar per “anar endavant en el reconeixement dels drets de la dona andorrana”, però va deixar clar també que la proposta del seu grup no és radical ni revolucionària, com alguns han volgut fer entendre, segons va afirmar. Contràriament, va recordar que es tracta de despenalitzar l’avortament només en tres supòsits i s’està, per tant, lluny d’una liberalització total.

Pel que fa a les crítiques fetes a la proposició de llei en el sentit que no s’han tingut en compte les institucions, Bartumeu va dir que “respectem les institucions i fem propostes que entenem que estan dins de l’àmbit constitucional”. Tot i així, va afegir que si algú creu que el text està fora del marc constitucional sempre pot acudir al Tribunal Constitucional.

La consellera demòcrata Sílvia Calvó va manifestar ahir que la presentació d’aquesta proposició de llei per part del grup socialdemòcrata pot ser “una estratègia política per diluir qüestions que suposen problemes”, referint-se a la situació interna que viu actualment el PS. “Haurem de valorar tots els aspectes, també els institucionals”, va dir Calvó sobre si DA podria acceptar la presa en consideració de la proposició de llei. En aquest sentit, va criticar que els socialdemòcrates no hagin tingut en compte els aspectes institucionals abans de l’entrada a tràmit del text.