El nou corrent socialdemòcrata vol recuperar la centralitat del partit

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORA
Publicat el: 25 de Febrer de 2013

El nou corrent Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra, fundat el cap de setmana pel sector jaumista del Partit Socialdemòcrata decidirà en les properes setmanes si presenten una candidatura per al Comitè Executiu. Una candidatura que en cap cas estaria encapçalada per Jaume Bartumeu ni Víctor Naudi, segons van anunciar ells mateixos en la reunió que aquest sector del PS va mantenir dissabte passat a Anyós.

Un corrent que té per objectiu «tornar a la centralitat de la política» i a «l’esperit fundacional del partit», segons va explicar Jaume Bartumeu. L’expresident del partit, Víctor Naudi, però, va opinar que moltes més persones s’hi afegiran i que la voluntat és poder acollir tots els corrents i persones progressistes i anar més enllà de les fronteres del PS. De moment, el corrent es va marcar un període d’unes tres setmanes de reflexió abans de decidir si presenten una candidatura per al Comitè Executiu.

Al voltant d’una cinquantena de persones van assistir a la reunió convocada pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, per analitzar la situació del partit. Els socialdemòcrates més pròxims a Bartumeu, en general els que van signar el manifest de suport al desembre,van ser els participants, i van tenir ocasió de compartir opinions i posicionaments sobre la situació actual i el rumb a emprendre.

CENTRALITAT / En la reunió del dissabte passat, els assistents van decidir fundar un corrent, dins el Partit Socialdemòcrata, que és Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra, i que pretén «tornar a la centralitat de la política andorrana». Tal com va explicar Bartumeu, el que es vol és tornar a engrescar la ciutadania amb «uns plantejaments que no siguin reduïts a determinats aspectes de la vida andorrana, sinó una plataforma que vagi més enllà de les fronteres estrictes del que és el PS i la socialdemocràcia». La idea, segons Bartumeu, és «tornar a l’esperit fundacional del partit, perquè ara considerem que no hi som».

L’expresident del partit, Víctor Naudi, també va indicar que l’objectiu és defensar la socialdemocràcia «pensant en una idea de país» i reunir «totes les persones i corrents progressistes». Va afegir que la voluntat és «fer una mica com van fer al 2009, anant més enllà del PS per poder defensar una idea de país».

De fet, Naudi va opinar que a banda de la cinquantena d’assistents que van donar suport al nou corrent «hi haurà més companys que s’hi afegiran», ja que es va comentar la idea anteriorment amb altres persones, informa l’ANA.

CANDIDATURA / Pel que fa a la possibilitat que aquest corrent presenti una candidatura per al Comitè Executiu del PS, que s’enfrontaria a la que encapçalarà Pere López, Naudi va dir que encara no ho han decidit. Va explicar que s’han donat un termini de tres setmanes per reflexionar i després decidiran si algú vol presentar la candidatura. A més, va assegurar que encara no han parlat de candidats, tot i que tant Naudi com Bartumeu han descartat que ells ho puguin ser.

El fet que s’hagi creat aquest corrent dins del partit, segons Naudi, no té res a veure amb una escissió del partit, sinó que «és la creació d’un corrent, que ho permeten els estatuts del partit»

Entre els assistents a la reunió, a més de Bartumeu i Naudi hi van ser presents Gerard Barcia, Bibiana Rossa, Miquel Alís, Josep Vila, Alain Mateu, Joan Marc Miralles, Alfons Miralles Bellera, Alfons Miralles Lluelles, Jesús de Tena, Claude Benet, Marian Sanchiz, Joan Sans, Delfí Roca, Jordi Rich, Joan Arajol, Jordi Lorente i Sílvia Bonet, que va manifestar que va anar «d’espectadora» per escoltar les propostes i opinions.

ANTECEDENTS / A mitjans del desembre passat el nucli dur del Partit Socialista, incondicional de Bartumeu, va fer públic un manifest per afirmar que el líder socialdemòcrata és «un actiu irrenunciable per al partit» al qual –també afegia– «li manca encara molt de camí per fer en la societat i en la política andorranes». El manifest va aparèixer alhora que també va transcendir que Pere López, exministre de Finances del govern Bartumeu, estava gestant una candidatura alternativa. Potser per això, el document advertia que «constatem amb sorpresa que el president del Grup parlamentari socialdemòcrata sembla discutit per un petit sector del seu propi partit». Els noranta signataris del document, entre ells l’excònsol d’Encamp, Miquel Alís, l’exministre Claude Benet i els exparlamentaris Jordi Font i Bibiana Rossa, hi explicaven que «estem convençuts, tot i comptar amb les noves generacions, que no podem obviar o negar el pes de l’experiència d’aquells que ja en tenen». I van considerar que «en un moment tan delicat com l’actual, el PS no ha de plantejar un debat a l’entorn de les persones o de les generacions, sinó dels projectes». El manifest també acusava que «aquells que van voler veure Bartumeu com a responsable de tots els mals, es van equivocar estrepitosament o intencionadament». Els signataris van afegir que «va ser del tot absurd fer una fixació en una sola persona que va mostrar la virtut de voler treballar en pro d’Andorra, i que va demostrar que el seu lideratge al capdavant del govern de l’Estat, a més de lúcid, era valent».

La gestació de la crisi va anar a més amb la posterior dimissió del mateix president de la formació, Víctor Naudi que va argumentar que renunciava al càrrec per no poder garantir la neutralitat necessària dins de la formació.