El PS no vol barrejar l’IRPF amb les pensions

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 27 de Novembre de 2012

La possibilitat que part del futur impost de la renda a les persones físiques (IRPF) pugui servir per nodrir el fons de pensions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social no convenç, ni de bon tros, el grup socialdemòcrata.

Així ho van apuntar, en declaracions al Diari, tant el seu president, Jaume Bartumeu, com la consellera Mariona González. El cap de l’oposició posa en relleu que la proposta que estudia el Govern pot comportar incompatibilitats de caire jurídic, mentre que la parlamentària massanenca entén que seria barrejar dues coses molt diferents.

La possibilitat va sorgir arran d’una reunió de membres del grup demòcrata i de l’executiu amb l’expert en dret tributari Albert Collado. Consisteix, bàsicament, que part de la recaptació pel futur impost vagi directament a la caixa comuna de pensions per incrementar les seves reserves de fons. Des de l’executiu s’està avaluant l’opció, que no agrada gaire l’oposició.

D’una banda, Bartumeu remarca que, al seu entendre, “hi ha un problema entre legal i constitucional” que el fa tenir “dubtes raonables” sobre la viabilitat de l’aplicació de la mesura. I és que, segons explica el president del grup parlamentari socialdemòcrata, “el sistema legal no permet crear impostos finalistes”, com es podria entendre, en cas que s’apliqués la idea, que succeiria amb l’IRPF.

Tampoc no hi està d’acord Mariona González. La parlamentària massanenca defensa que “una cosa són les cotitzacions socials i una altra ben diferent l’IRPF”. Al seu entendre, aquesta possibilitat s’està estudiant per intentar solucionar diferències internes dins la majoria. “Tenen problemes a casa seva. No portaven l’impost al seu programa i ara miren d’ar­reglar la parcel·la”, apunta la consellera socialdemòcrata.

 En el fons, el PS considera que la solució al futur problema de manca de fons per assegurar les pensions necessita una solució més global que no pas aquesta. “No es poden fer pedaços”, apunta Bartumeu, que és partidari de buscar “una sortida global”.