La reactivació passa pel sector comercial

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 7 de Novembre de 2012

Els socialdemòcrates sempre hem defensat que el sector comercial és, i ha de continuar sent, un dels principals motors de l’economia andorrana, constituint una de les principals fonts d’ingressos públics i de generació d’ocupació. Sabem que una gran part de l’activitat comercial andorrana està directament o indirectament relacionada amb el turisme, i es recolza àmpliament en el diferencial de preus. Aquest atractiu, però, no és suficient per si sol. Per aquest motiu esdevé essencial treballar per fidelitzar els nostres clients externs i incrementar-ne el nombre, tot sensibilitzant la clientela interna.

La demanda comercial ha experimentat en els darrers temps grans canvis i ja ha comportat la modificació del panorama tradicional del comerç andorrà. Per adaptar-se, el sector està desenvolupant un gran procés de transformació, amb l’aparició de nous formats comercials adaptats a les noves tendències de consum i les noves tecnologies.

Aquesta evolució fa necessària la recerca d’un equilibri entre liberalització, supervivència del teixit econòmic i desenvolupament urbà harmònic. Així ho hem escrit en l’exposició de motius de la proposició de llei del comerç que vam presentar ahir al Consell General. Volem seguir treballant per aconseguir unes mesures que permetin combinar les necessitats d’evolució del comerç –d’acord amb les demandes del consumidors– amb el manteniment i la modernització del teixit comercial minorista.

És sabut que durant la nostra etapa de Govern ja vam treballar en la configuració d’un pla de dinamització i de reactivació del comerç.

L’abril del 2011 ens vam comprometre a treballar en dos grans eixos d’actuació:

–Reforçar la bona imatge, la seguretat i les bones pràctiques del tràfic comercial, aprovant una llei del comerç que reculli les preocupacions de tots els sectors d’activitat d’aquest àmbit.

–Impulsar la llei del comerç electrònic, per regular aquest sector en creixement i garantir els drets dels consumidors. El comerç electrònic ha de permetre a tot el sector d’obrir botigues virtuals, en un món globalitzat.

Hem fet honor al nostre compromís i ahir vam presentar les dues proposicions de llei al registre del Consell General.

Ens faltarà encara adaptar la llei de protecció del consumidor, per adequar els mecanismes d’informació i ajuda i garantir un nivell de protecció òptim.

D’altra banda, en les reunions de l’equip redactor d’aquestes proposicions de llei, que ha estat treballant els darrers tres mesos, el company Claude Benet, exministre de Comerç i Turisme del govern socialdemòcrata, ens ha recordat sovint la importància d’ajudar a la professionalització del sector comercial, definint i subvencionant nous plans formatius amb la finalitat de millorar la qualitat i la competitivitat.

També defensem la implementació de zones on la prioritat sigui per als vianants i la planificació d’iniciatives d’animació dels eixos comercials.

D’altra banda la proposició de llei del comerç serà una bona eina per intensificar les mesures i les actuacions en matèria de prevenció i de lluita contra l’intrusisme empresarial i la competència deslleial, perquè volem defensar els empresaris i comerciants legalment establerts i protegir els llocs de treball de l’empresa andorrana.

Finalment la proposició de llei del comerç que presentem permetrà també consolidar i millorar la simplificació dels procediments de tramitació de les sol·licituds d’obertura de comerç, per agilitzar al màxim l’inici de les activitats comercials.

L’objectiu principal que persegueixen les nostres dues iniciatives legislatives és aconseguir una normativa comercial que es situï en el marc jurídic establert a la Constitució, concretant els principis de la llibertat d’empresa, en el marc de l’economia de mercat, amb llibertat de preus i defensa dels drets dels consumidors.

Proposem una nova legislació pròpia que tingui en compte, també, l’evolució normativa del nostre entorn europeu, el marc natural dels intercanvis comercials d’Andorra.

Les dues proposicions de llei presentades pel Grup parlamentari socialdemòcrata volen incidir en l’impuls de l’activitat econòmica i ajudar els empresaris del sector del comerç en el seu constant procés d’adaptació a l’entorn europeu.