Comunicat de premsa relatiu a la demanda al Govern de signar un protocol internacional sobre els drets de l’infant

Autor:
Font:
Publicat el: 16 de Setembre de 2012

logo-gps-consell.JPG

El Grup parlamentari socialdemòcrata demana al Govern que signi un nou protocol internacional sobre drets de l’infant

El 19 de desembre de 2011, l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar el Protocol Facultatiu de la Convenció sobre els Drets de l’Infant relatiu a un procediment de comunicacions que suposa un important avanç perquè situa a la CDI al nivell d’altres tractats de drets humans, en els quals el respectiu òrgan de vigilància pot dictaminar i establir recomanacions sobre denúncies de casos concrets de violació de drets.

Nacions Unides ha aprovat un nou protocol facultatiu de la Convenció sobre els drets de l’Infant (PFCDI), que permetrà presentar denúncies individuals i col·lectives davant el Comitè dels Drets de l’Infant per la vulneració de qualsevol dels drets que recull el tractat.

Aquestes comunicacions relatives a violacions de drets poden procedir d’infants o grups de infants, d’adults, i fins i tot d’Estats (en relació a altres Estats). En tot cas han de fer referència a països que hagin signat aquest Protocol.

Les comunicacions hauran de ser per escrit i ben fundades, a més d’haver esgotat els procediments legals al país (excepte en el casos de risc imminent o retard injustificat en aquests procediments). Les denúncies no podran ser anònimes, encara que el Comitè protegirà la identitat dels comunicants.

El Comitè també podrà, en casos greus o de violacions sistemàtiques de drets, iniciar un procés d’investigació activa d’aquestes violacions.

El passat 30 d’agost el President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata va rebre còpia de la carta que la Sra. Maria Rosa Babot Pla, presidenta del Comitè Nacional d’Andorra de l’Unicef havia tramès al Síndic General, en relació a l’adopció d’aquest Protocol.

En aquella carta la Sra. Maria Rosa Babot Pla advocava perquè Andorra signés dit Protocol Facultatiu abans d’acabar l’any 2012 per tal de formar part dels 23 països que ja l’han signat a data d’avui.

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata va examinar la comunicació de la presidenta d’UNICEF-Andorra en la reunió del dia 10 de setembre i vol fer una reafirmació del nostre compromís amb els drets dels infants. En conseqüència, considerant que aquest Protocol Facultatiu suposa un important reforçament de la protecció internacional dels drets dels infants, el Grup Parlamentari socialdemòcrata fa una crida al Govern perquè inclogui aquest element a l’agenda de la seva política exterior per tal de poder signar abans d’acabar l’any 2012 el Protocol facultatiu de la Convenció sobre els Drets de l’Infant relatiu a un procediment de comunicacions, la qual cosa permetrà poder-lo ratificar ràpidament.

Andorra la Vella, 16 de setembre del 2012