González es mostra en contra d’allargar l’edat de jubilació

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 11 de Setembre de 2012

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha lliurat al Govern un document amb tota una sèrie de mesures per reduir la despesa sanitària. Tot i que aquest document, que pot servir de base per reformar la Llei de la CASS, no s’ha donat a conèixer públicament, ja s’estan coneixent algunes de les propostes i de les reaccions que provoca.

Una de les que no agraden a l’oposició consistiria a allargar l’edat de jubilació, tot i que des de la CASS no s’ha indicat quants anys en concret. La consellera general Mariona González manifesta la seva disconformitat amb aquesta proposta, que emmarca dins de la voluntat de la majoria “de crear alarma per després aplicar retallades” i “de carregar-se l’estat del benestar”. La parlamentària socialdemòcrata considera que abans d’aplicar una mesura d’aquest tipus s’ha de “racionalitzar” i afirma que hi ha moltes altres mesures que es podrien prendre per reduir el dèficit de la CASS. Una possibilitat seria, per exemple, incrementar la cotització un 0,5%, una cosa que permet la pròpia Llei de la CASS en vigor. A més, segons va dir, la cotització a la branca de vellesa s’hauria d’augmentar perquè encara hi ha molt recorregut per arribar al que s’està pagant en països veïns.

La consellera socialdemòcrata recorda també que la llei inclou incentius per a les persones que vulguin allargar la seva vida laboral, sense necessitat que sigui una obligació per a tothom. “En un moment en què no hi ha feina pels joves no és una bona idea allargar l’edat de jubilació”, recalca González. La parlamentària va indicar també que el fet que a Espanya s’hagin deixat de finançar públicament més de 417 medicaments no obliga a Andorra a actuar en el mateix sentit.