El PS insta el Govern a dialogar amb els representants sindicals dels funcionaris

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 5 de Setembre de 2012

El Partit Socialdemòcrata (PS) espera que el Govern s’assegui amb els representants dels treballadors de l’administració, en el nou curs polític que tot just s’està encetant, per determinar quines mesures es podrien adoptar en relació amb els elevats compromisos per a jubilació que el Govern té contrets amb els funcionaris.

La consellera general socialdemòcrata Mariona González considera que aquesta és la via per afrontar la problemàtica que suposa per a l’Estat que a hores d’ara hi hagi uns 280 milions d’euros que s’haurien de destinar a pagar les pensions dels empleats públics i, en aquest sentit, recorda que l’anterior Govern socialdemòcrata va posar en marxa una taula de treball amb els representants sindicals sobre aquesta matèria.

“Esperem que el Govern no tiri pel dret amb les seves polítiques neoliberals i dialogui amb els sindicats de l’administració”, va indicar González, alhora que afegia, però, que “em temo que no tenen gaire voluntat de fer-ho”. La parlamentària del PS creu que abans d’aplicar mesures dràstiques com ara les retallades, com es va fer amb els salaris més elevats, el Govern ha d’escoltar els plantejaments de les organitzacions sindicals que representen els treballadors per veure si hi ha possibilitats d’abordar aquest problema conjuntament. En aquest procés de diàleg s’hi hauria d’incloure també, segons la consellera, la reforma pendent de la funció pública, que s’ha de tirar endavant els mesos vinents.

“Nosaltres ens hem mostrat des del principi en desacord amb les retallades, que a més, com s’ha vist, no serveixen per arreglar el dèficit i l’únic que fan és restringir el consum”, va afegir González, davant la possibilitat que ara s’opti altre cop per retallar drets que havien adquirit els funcionaris.

Precisament ahir el Butlletí del Consell publicava la resposta del Govern a la pregunta que havia fet González sobre qui havia estat l’autor de l’estudi actuarial sobre les pensions compromeses amb els funcionaris i quin havia estat l’import que s’havia pagat. De la resposta de l’executiu es dedueix que els estudis encarregats des del 2008 han costat en total 55.640 euros.

El juliol del 2008 el Govern va contractar els serveis professionals d’AON Gil y Carvajal Consulting SA (AON Consulting) per un import de 37.440 euros, per fer un estudi per valorar els compromisos de jubilació anticipada (prejubilacions) i obligatòria i de personal passiu de l’administració. Aquests treballs es van contractar mitjançant adjudicació directa en tractar-se d’una prestació de serveis personal o d’un encàrrec directe del Govern.

Posteriorment, l’agost del 2010 es va contractar l’empresa BIBM Assegurances per fer un estudi de plans de jubilació per  al personal de l’administració general per un import de 6.240 euros. Aquesta contractació també va ser un encàrrec directe i tenia com a objecte complementar els treballs de prestació de serveis d’AON Consulting.

Les conclusions dels dos estudis es van enviar al servei de Comptadoria del ministeri de Finances el març del 2011 i van permetre quantificar i provisionar en data de tancament de l’exercici del 2010 els compromisos amb els funcionaris quant a prestacions per jubilació. La resposta del Govern explica que aquest estudi actuarial s’ha d’actualitzar cada any i per aquest motiu va demanar pressupost a tres empreses especialitzades per a l’actualització al 31 de desembre del 2010. En concret es va sol·licitar pressupost a AON Consulting, a BIBM Assegurances i a una tercera, Vincles, del grup Crèdit Andorrà, que finalment va ser qui va aconseguir l’adjudicació per un total d’11.960 euros, en tractar-se  del pressupost més barat.

González va indicar que no estava satisfeta amb la resposta rebuda i que demanaria un complement d’informació per conèixer quins eren els requisits que va fixar el Govern per contractar aquest últim treball i quines van ser les respectives ofertes que havien fet les tres empreses. “Si no tinc aquesta informació no puc fer un comparatiu de les tres propostes”, va dir la consellera, que va recordar també que no sempre el pressupost més barat és el millor ni el que compleix de manera més ajustada els requisits.