Bartumeu critica la «falta de coherència» en el rebuig a l’IRPF

Autor: E.O.G./E.A.A.
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 3 de Juliol de 2012

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va afirmar que «no hi ha cap coherència» en voler l’obertura econòmica i alhora oposar-se a un Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). Així criticava les propostes fetes dins el document Andorra té futur, elaborat i presentat per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), i que té el suport de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. Bartumeu va reiterar que sense un tal impost no es podrien signar convenis per evitar la doble imposició, i així les empreses andorranes que vulguin expandir-se més enllà de les fronteres del Principat continuaran sent penalitzats fiscalment.

El conseller socialdemòcrata va criticar la «falta de coherència» de les patronals –i també incoherent el fet que la Cambra, entitat de dret públic que ha d’actuar com a òrgan consultiu de les administracions públiques, actuï com a patronal– per oposar-se a l’IRPF quan es vol una obertura econòmica, doncs sense aquest impost no es podran signar convenis per evitar la doble imposició –amb França ja s’ha signat, però amb el compromís que existirà aquesta figura impositiva en un futur proper–, i per tant les empreses que vulguin sortir a fer negocis a l’estranger continuaran sent penalitzades fiscalment i «per tant no hi hauarà reactivació».

En aquest punt, el president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi, va reiterar les denúncies en el sentit que són les patronals les que «marquen el full de ruta del Govern», i també va comentar que en l’obertura, «si no hi ha seguretat jurídica i claredat, pocs inversors vindran».

PROPOSICIÓ SI NO HI HA PROJECTE / Tal com ha fet la formació en d’altres temàtiques, els socialdemòcrates van advertir que si no arriba el projecte de llei de l’IRPF, «a final d’any ens plantejarem assumir aquesta iniciativa legislativa». És a dir, que si el Govern no presenta el seu text aquesta tardor, seran els socialdemòcrates els que estudiaran presentar la seva pròpia proposta –com ha passat amb la llei de l’Impost General Indirecte, text entrat originàriament per l’oposició sota el nom de llei de l’Impost sobre el Valor Afegit– «en estricta línia del nostre programa», va manifestar Bartumeu. De fet, va assegurar que en aquest text ja hi estan treballant, tot i que esperen que sigui el Govern, i el grup que li dóna suport, de Demòcrates per Andorra, els qui assumeixin la iniciativa, com ja han anunciat.

Igualment es vol procedir en relació a les lleis del comerç i del comerç electrònic, vist que el Govern ja ha manifestat que no les considera prioritàries. En aquest punt, el president del grup parlamentari socialdemòcrata va reiterar que tant ells com el comerç sí que les hi consideren, especialment la primera.

Així, els socialdemòcrates no van voler avançar els terminis en els que treballen per presentar els seus propis textos, però van recordar que al setembre es sotmetrà al comitè directiu del partit un calendari d’iniciatives a desenvolupar, entre les quals de segur hi haurà l’IRPF i la llei del comerç.

ACTIVITAT VERSUS INACTIVITAT / Altra vegada van tornar a sortir les recurrents crítiques a la «inactivitat» de la majoria. Així, aquest primer any de legislatura ha servit per «constatar que el nostre grup té un balanç de feina feta considerable i responsable, i no podem dir el mateix de la majoria», va manifestar Naudi, que «ha legislat poc», i «iniciatives legislatives importants han sorgit del nostre grup». O dit d’altra manera per Bartumeu: «no hem estat de braços creuats i malgrat l’aritmètica assumim les responsabilitats», i per contra «no tenen excusa, han de governar i assumir actuacions».

Més concretament i en relació a la crisi, Naudi va assegurar que ha estat un any «difícil» i «les coses no han anat a millor» –l’atur «s’ha doblat», els ingressos de l’Estat per importacions han baixat molt i les persones estan perdent poder adquisitiu– «i de mesura de reactivació no n’han adoptat cap». Això sí, «de cara a la galeria», hi ha la contractació de Monitor Group per ajudar a captar inversió estrangera i la liberalització dels horaris comercials, «que tampoc s’ha traduït en un augment de vendes».

En conseqüència, esperen que aquest segon semestre «facin el favor de governar» i presentin, entre d’altres, la reforma de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), que «molt avançat no ho deuen tenir», segons Bartumeu, i «van parlant amb les tisores als dits de les retallades de prestacions». En aquesta qüestió, Bartumeu va assegurar que esperaran a veure el projecte del Govern i «debatre-ho davant la ciutadania».

Bartumeu va defensar el paper exercit d’oposició «des de la responsabilitat política» i per «preparar l’aleternança política». Per això «no podem estar de braços creuats ni aplaudir de forma acrítica l’actuació del Govern». En aquest sentit, va criticar que «sovint» l’actitud de la majoria és «d’ofegar l’oposició». Per la seva banda, Naudi va criticar que el Govern i DA «no busquen el diàleg i s’amaguen en la paraula consens». Entén el president del PS que si no se’ls dóna suport tenen «pataleta», doncs «voldrien la benedicció per part de tothom.