Comunicat de premsa relatiu a la presentació d’esmenes a les proposicions de llei dels comuns sobre el termini de prescripció de tres anys

Autor:
Font:
Publicat el: 24 de Juny de 2012

logo-gps-consell.JPG

El Grup parlamentari socialdemòcrata presenta esmenes a les proposicions de llei dels comuns sobre el termini de prescripció de tres anys

Els socialdemòcrates no volen que el termini actual de tres anys pugui convertir-se, de fet, en un termini global de sis anys.

El Grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat sengles esmenes a les proposicions de llei presentades pels Comuns que tenien com a objectiu d’aconseguir interrompre els terminis de prescripció en la tramitació de les reclamacions de deutes i sancions als administrats.

Actualment tant la Llei general de les finances públiques com la Llei de bases de l’ordenament tributari establien el règim general de prescripció de tres anys.

Els Comuns consideren que la Batllia no tramita amb la celeritat adient les seves reclamacions administratives, per la qual cosa han formulat unes proposicions de llei per allargar els terminis legals.

El Grup parlamentari socialdemòcrata va votar favorablement la presa en consideració d’ambdues lleis però en l’explicació d’aquest vot Jaume Bartumeu ja va exposar que als socialdemòcrates els preocupava la inseguretat jurídica que es podia derivar d’aquell allargament dels terminis. Per això va anunciar que es formularien esmenes.

Les esmenes –una a cada llei– van així adreçades a limitar els terminis i, també, a impedir que un Comú pogués romandre inactiu durant tres anys per a iniciar després el còmput d’altres tres anys, la qual cosa perjudicaria els administrats.

En conseqüència les esmenes estableixen que els Comuns, en tot cas, han d’exigir el pagament de forma fefaent dins un termini màxim de sis mesos a comptar des de la data del fet generador del deute en favor de l’Administració.

Per tant el termini de la prescripció s’iniciaria després d’aquest primer termini de sis mesos. Dit altrament, el termini de la prescripció s’iniciaria quan el Comú hagués reclamat el deute dins un termini raonable de sis mesos.

El que volem els socialdemòcrates es afitar l’allargament dels termini com sigui que l’aplicació eventual de les proposicions dels Comuns situaria els terminis de prescripció al llindar dels sis anys.

(S’acompanya còpia de les esmenes entrada al Registre del Consell General el dia 22 de juny del 2012, núm. 0591 i 0592)

Andorra la Vella, a 24 de juny de 2012