Esmenes del PS per aconseguir la transparència de la llei

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 2 d'Abril de 2012

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va presentar divendres set esmenes al projecte de llei d’inversió estrangera. Les esmenes estan destinades “a assegurar un control de la discrecionalitat del Govern mitjançant els tribunals i a aconseguir la transparència de les decisions del Govern amb un control per part del Consell General”.

Així, els socialdemòcrates demanen que la Cambra de Comerç hagi d’emetre preceptivament un informe, no vinculant, abans que el ministre prengui una decisió. El PS també vol que les autoritzacions i denegacions en matèria d’inversió estrangera –ja siguin expresses o tàcites– es publiquin al BOPA, igual que les autoritzacions per a l’exercici d’una professió liberal.

Aquesta publicació permetrà a les persones que es considerin afectades en els seus drets i interessos legítims dur a terme una impugnació administrativa i judicial. Les esmenes també van adreçades a donar importància al control jurisdiccional, que s’encomanarà al Tribunal Superior, que podrà examinar si el Govern ha seguit el procediment correcte i ha motivat la seva decisió. Pel que fa a les professions liberals, el PS demana la supressió de tot el que fa referència a autoritzacions d’exercici a persones no residents.

Finalment, per reforçar el control parlamentari, una altra esmena estableix que el Govern ha d’elaborar i presentar al Consell semestralment la relació d’autoritzacions d’inversió estrangera concedides i denegades. D’altra banda, la senyalització dels vials de la boca est del túnel dels Dos Valires es començarà a instal·lar a partir del juny, que es quan es preveu que entri en funcionament la infraestructura. Així s’explica en la resposta del Govern una pregunta del grup socialdemòcrata.