El ministre d’Interior Marc Vila, va comparèixer ahir davant la Comissió Legislativa d’Interior per informar de les modificacions de la Llei d’Immigració que regula les residències passives. Uns canvis que el Govern pretén que entrin en vigor «abans de l’estiu», va informar el ministre. I uns canvis que, segons el grup parlamentari socialdemòcrata, convertiran la llei en «una subhasta de residències passives», va assegurar el conseller Gerard Barcia.
Ahir s’acabaven els terminis per presentar esmenes a les modificacions, i mentre que el grup de Demòcrates no en va presentar cap, els socialdemòcrates n’han presentat 18. La principal, va explicar Barcia, és la que fa referència a la rebaixa que es vol aplicar dels dies obligats de residència al país. Fins ara eren 183 a l’any, i ara passaran a ser 90, un fet que per Barcia representa una «incoherència», tenint en compte que les modificacions cerquen que els residents vinguin a Andorra per «quedar-s’hi», tal i com va explicar Vila a la Comissió.
A més, segons els socialdemòcrates, les modificacions portaran a aquesta «subhasta» de permisos, la qual «aixecarà hostilitats» amb els països veïns de França i d’Espanya.
Vila va negar qualsevol possibilitat que es concedeixin permisos sense control i va recordar els requisits establerts, com la quantitat requerida per invertir al país, que s’incrementa de 30.000 euros a 400.000, l’obligació de generar el 15% de l’activitat econòmica al país –la resta a l’exterior–, o el dipòsit de 30.000 euros que s’haurà d’abonar a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), amb un càrrec de 7.000 euros per cada familiar. En qualsevol cas, «si hi ha cap patologia intentarem esbrinar-la ràpid», va assegurar el ministre.
Per tot, Vila va justificar la rebaixa als 90 dies per un tema de ser «atractius» pel capital humà, ja que el canvi suposa situar-se al mateix nivell que Suïssa, país competidor.
ELS RESIDENTS PASSIUS, SENSE CANVIS / Actualment a Andorra hi ha vora 2.000 residents passius, els quals no es veuran afectats per les modificacions a la Llei d’immigració. Per una part és positiu per ells, ja que no hauran d’invertir els 400.000 euros, però en canvi hauran de seguir residint els 183 dies anuals.
Segons Vila, amb el mínim dels 400.000 euros, tot i que pot representar una xifra elevada, «guanyem més amb les persones selectives que vindran que no pas el que perdrem amb les que no puguin accedir a venir». I és que la intenció de les modificacions és atraure capital humà, econòmic, i persones amb talent que amb la seva arribada facin d’Andorra una «plaça de prestigi mundial».
Els que ajudaran més a millorar el «bon nom d’Andorra» seran els que s’ubicaran a la categoria de professionals amb projecció internacional. Però hi haurà dues figures més. Els residents sense activitat lucrativa, que serien els actuals residents passius, i els residents que generin un interès cultural, científic i esportiu. Aquesta darrera figura, tot i crear-se properament, ja té certs precedents al país.
Finalment, Vila va assegurar que el Ministeri ja ha avançat en l’elaboració del reglament que ha d’acompanyar a la Llei, i que té la voluntat d’agilitzar els tràmits dels que demanin els permisos de residència, però sense passar per alt cap dels requeriments. El Govern vol que aquest text es pugui aprovar de manera immediata un cop s’aprovi la modificació de la Llei.
DIVORCIS EN 15 DIES / La compareixença d’ahir del ministre també va servir per explicar a la comissió el projecte de llei de modificació de la Llei del Matrimoni. En aquest cas ni DA ni el PS han presentat esmenes, mostra que es tracta d’una llei demanada i pactada amb la comunitat afectada. Quan entri en vigor la reforma, s’escurçaran els terminis per a separar-se o divorciar-se fins a un màxim de dies. Vila va assegurar que la rebaixa «evitarà els terminis de patiment i d’incertesa» d’aquestes parelles, així com dels fills a càrrec.