Bartumeu diu que l’Estat ha de finançar la seguretat social

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 7 de Març de 2012

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu va manifestar ahir en el programa Ara i Aqui de RNA, que l’Estat ha de participar en el finançament de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, CASS, a través dels impostos.

El líder socialista creu que el problema de la CASS no és el dèficit sinó el finançament i va acusar al lobby de la Confederació Empresarial Andorrana, CEA, de no voler pagar impostos i d’entorpir d’aquesta manera el finançament de la CASS.

Bartumeu va explicar que «el cor del problema andorrà és que el lobby de la Confederació Empresarial no vol pagar impostos» i també va explicar que la CASS no es pot finançar únicament amb les cotitzacions dels empresaris i els treballadors, sinó que també requereix la contribució de l’Estat.

Per això va lamentar que des del Govern només es parli del dèficit de la CASS i de retallades en les prestacions en lloc d’abordar fórmules de finançament que assegurin la sostenibilitat del model públic.

El futur de les pensions que el president del consell d’administració de la Seguretat Social, Josep Delgado, va posar en entredit la setmana passada, afirmant que no es podran satisfer d’aquí a 20 anys, ha estat el detonador del foc creuat que enfronta majoria i oposició.

Mentre socialdemòcrates i Verds demanen la dimissió de Delgado per crear alarma social, el Govern li agraeix l’objectivitat en «posar negre sobre blanc la delicada situació financera de la CASS».

En un excés de sinceritat, Delgado va advertir a les persones que tenen prop de 50 anys que no cobraran cap pensió i els va recomanar la contractació de plans privats de jubilació. Després de les crítiques rebudes, dilluns passat, el Govern es va veure forçat a intervenir i a reiterar que el principal deure d’un servidor públic és encarar la realitat i actuar amb transparència per diagnosticar problemes i dissenyar solucions.

Així ho va manifestar en un comunicat públic, a més a més, fa saber que «sense l’ajuda de l’oposició, el Govern adoptarà totes les mesures necessàries per assegurar la sostenibilitat del sistema de pensions públic».

Aquestes mesures de reforma es concretaran al llarg de l’any «sempre en constant diàleg i coordinació amb el consell d’administració de la CASS, presidit per Josep Delgado». El Govern també reconeix la feblesa del sistema públic, tant en la branca pensions com en la branca malaltia. I afirma que des dels Ministeris de Finances i de Salut i Benestar, s’està començant a treballar per redreçar la situació.

Per últim, el Govern avala «les línies d’actuació escollides» per la CASS, que «no deixen cap flanc al descobert i pretenen assolir una distribució equitativa de les càrregues que impliquen les mesures de contenció».