Bartumeu confia arribar a l’estiu amb l’IVA aprovat

Autor: ÈLIA ORTS GARRI
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 6 de Març de 2012

El proper 12 de març, si és que el grup parlamentari demòcrata no demana una pròrroga, s’esgota el termini per presentar esmenes a la proposició de llei de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA). Però el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, confia que no hi haurà «una munió d’esmenes», doncs el text que va entrar el seu grup va ser negociat amb l’oposició de l’anterior legislatura, Coalició Reformista, bona part de la qual està ara integrada a Demòcrates per Andorra. Per això confia que «arribem a l’estiu amb la llei de l’IVA aprovada».

«Si estàvem d’acord aleshores, no veig perquè no podem estar-ho a l’abril o el maig del 2012», va manifestar Bartumeu ahir en sortir de la reunió de la Junta de Presidents. Segons el president dels consellers socialdemòcrates, el «95% del text entenc que ja està negociat», i «malament, Daniel Armengol [conseller demòcrata que ja estava a la comissió de finances en l’anterior legislatura pel grup reformista] pot ara venir a discutir coses ara ja pactades». Per tot plegat, confia que el text estigui aprovat a l’estiu, doncs també el Govern haurà de reglamentar-ne l’aplicació i pels actors econòmics quan abans estigui fet, «millor».

D’altra banda, Bartumeu va aprofitar per fer un «primer comentari» sobre el projecte de llei d’inversió estrangera presentada pel Govern, expressant la preocupació socialdemòcrata per «la gran amplitud de discrecionalitat que es dóna el Govern a l’hora d’acceptar o refusar una inversió estrangera». Al seu parer, si aquesta no va acompanyada d’una regulació dels criteris, «es pot caure en l’arbitrarietat, i això ens preocupa».

RETALLADES ALS FUNCIONARIS / La Junta de Presidents va acordar el calendari de sessions fins al juny. Així, es van establir fins a tres sessions de control i es van habilitar els dies 15 i 22 de març, 12 d’abril, 3, 17 i 31 de maig i 21 de juny per a la celebració de sessions del Consell General per analitzar les diferents iniciatives que puguin haver en tràmit. Així, el 15 o el 22 de març es podria aprovar la llei de contenció de la despesa pública en matèria de personal. En relació a aquest text, Bartumeu va reiterar el posicionament socialdemòcrata dient que «el text no és bo en global» i que les esmenes que pugui fer el grup demòcrata «tenen un interès polític igual a menys u», tenint en compte que l’aritmètica parlamentària fa que els sis consellers socialdemòcrates «no tinguem cap paper a jugar». La comissió d’Interior començarà a treballar el text de les retallades als funcionaris demà, i de l’agilitat d’aquesta comissió dependrà que el text es pugui portar al ple el dia 15 o el 22 de març, i per tant els funcionaris podrien veure reflectides les mesures en les seves nòmines a finals d’abril.

CONSELL DE L’AUDIOVISUAL / Una qüestió «d’especial interès» en les darreres reunions de la Junta de Presidents és la renovació del Consell Andorrà de l’Audiovisual. El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va demanar esperar a avui per pronunciar-se, ja que espera disposar dels informes sol·licitats.

pdf3.jpg