Memòries de peix

Autor: DAVID RIOS
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 28 de Febrer de 2012

Els projectes de llei que el Govern fa arribar al Consell General han d’anar acompanyats d’una memòria explicativa i d’una memòria econòmica. Aquesta informació és essencial per a conèixer l’impacte que tindrà una acció legislativa i permet als grups parlamentaris i als consellers prendre decisions, ja sigui presentar esmenes o determinar el sentit del vot en el ple.

La qüestió és que generalment el Govern de DA ens té acostumats a adjuntar poca informació explicativa acompanyant els projectes de llei. Les memòries econòmiques són sovint poc més que quatre xifres. Un exemple clar del que comento és la famosa llei de retallades als funcionaris i al personal de les parapúbliques, és a dir, el projecte de llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal.

Així, la memòria econòmica del projecte de llei conté 5 taules amb dos o tres xifres cada una que pretenen demostrar que l’estalvi total del 2012 al 2015 serà de 24,5M€. Unes xifres que apareixen en la memòria arribades del no-res. Sense cap tipus de càlcul previ que arribi a confirmar l’estalvi anunciat pel govern. També és destacable que l’informe econòmic estigui rubricat per una signatura que fa impossible d’identificar el signatari i acompanyada per un «per delegació» ben gros escrit a mà.

Val a dir que, com a secretari de sindicatura, com altres vegades, ja vaig fer constar que la informació de la memòria econòmica era insuficient, però la majoria, amb el meu vot en contra, va decidir admetre-la a tràmit. Com que el Grup parlamentari Socialdemòcrata s’ha de pronunciar a favor o en contra d’aquest projecte de llei, vam creure oportú demanar informació addicional de manera que vam sol·licitar a Govern un desglossament de les grans xifres per cossos de l’administració i per entitats.

El Govern va respondre per escrit el 2 de febrer. S’ha de reconèixer que va tenir la consideració de fer-ho relativament aviat i que, aquest cop, la documentació anava signada pel ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. Val a dir que encara estic esperant des del mes de juny passat els contractes de lloguer que Govern va anunciar que havia renegociat, i que fins i tot va intervenir el Síndic mitjançant l’empara que li vaig demanar. També puc parlar del plec de bases de l’heliport, demanat el 3 de febrer, o la documentació de la campanya Alguna cosa es mou a Andorra del 19 de desembre…

Bé, tornant al projecte de Llei de retallades de la funció pública, un cop rebuda la informació addicional, les conclusions extretes a l’analitzar-la són que:

–La majoria de les dades de la resposta de Govern són exactament les mateixes que les de la memòria econòmica inicial i no aporten cap informació addicional ja que Govern no respon al desglossament per cossos de l’administració i per entitats que vaig reclamar a la demanda d’informació.

–Sobre el suposat estalvi per l’eliminació d’un trienni, comparant la mateixa dada en la memòria econòmica i en la resposta de Govern, es visualitza una diferència de 588.200,68 €. Govern «perd» gairebé 600.000€ pel camí en un únic càlcul!

–Sobre les retallades de salaris per sobre dels 3.000€, la taula de desglossament conté com a mínim un error. A societats públiques hi ha dos empleats amb salari superior a 6.000€ als quals se’ls retalla un 10% , per tant l’impacte hauria de ser com a mínim 15.600€ quan la taula expressa 12.069,34€. No he pogut esbrinar si hi ha més d’errors, però aquest, posa en dubte tots els càlculs d’aquesta taula.

A la vista de la informació esbiaixada que hem rebut, el Grup parlamentari socialdemòcrata no pot calcular quin serà l’estalvi final derivat de l’aprovació d’aquesta llei. Cal tenir fe cega per creure en aquestes xifres. El Govern obvia la demanda d’informació i respon el que li convé, fet que fa pensar que ni ell mateix coneix l’abast de les mesures. Però el més greu és que demostra que no és capaç de fer quadrar els números.

pdf3.jpg