El PS pretén restringir al 20% el percentatge d’inversions de les OIC

Autor:
Font:
Publicat el: 13 d'Abril de 2008

El Periodic d'Andorra 

Enric Guinart

El president del Grup Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, no accepta que no es fixi una restricció al percentatge d’inversió sobre els organismes d’inversió col·lectiva (OIC).
Així, el líder de l’Alternativa creu que s’ha d’establir un sostre del 20% sobre aquest tipus d’operacions ja que així s’ofereixen més garanties als inversors.

Aquesta és una de les 12 esmenes que ha presentat el president dels socialdemòcrates al Projecte de llei del Govern de regulació dels organismes d’inversió col·lectiva de dret andorrà que recentment va entrar a tràmit parlamentari. Una altra de les modificacions substancials que proposa el polític de la capital afecta el tipus d’entitats distribuïdores d’organismes d’inversió col·lectiva a Andorra. En aquest sentit, el Grup Socialdemòcrata planteja substituir l’article 54 per un d’alternatiu per tal que aquestes entitats també puguin ser estrangeres i només de dret andorrà perquè “no és coherent amb la política proclamada d’afavorir la inversió estrangera voler tancar el mercat únicament a les societats gestores d’OIC de dret andorrà”. I sense deixar aquest article, Bartumeu també veu una manca de coherència en el fet que les entitats que contractin els serveis d’agents comercials que donen a conèixer els seus OIC només hagin de notificar-ho a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), tal com s’estipula al projecte de llei “quan sembla millor” sotmetre la documentació a l’aprovació de l’INAF.

ALTRES MODIFICACIONS// El Grup Socialdemòcrata incorpora l’augment de la quantia del patrimoni mínim que han de tenir els organismes d’inversió col·lectiva que en el projecte de l’Executiu s’estipula en 1.250.000 euros a excepció de les OIC que tinguin personalitat jurídica i no hagin designat societat gestora, en què el patrimoni mínim és de 300.000 euros. Així, i tenint en compte que les xifres en qüestió “no són suficients per protegir els inversors”, Bartumeu proposa augmentar els patrimonis fins a tres i dos milions d’euros, respectivament. I pel que fa a els OIC immobiliaris, els socialdemòcrates pensen que no es pot suavitzar el règim de desemborsament sinó que cal que el desemborsament inicial correspongui a la totalitat del capital que estableixen en nou milions d’euros.

D’altra banda, les esmenes presentades pel PS també es refereixen d’una banda, a l’exposició de motius del projecte de llei en què no s’haurien d’establir requeriments administratius “mínims” sinó “els necessaris i adequats” i, de l’altra, a l’objectiu dels OIC, ja que el text elaborat pel Govern diu que “la llei té com a objectiu protegir els inversors (…)”. Des de l’Alternativa, consideren que “no és gens usual” començar una llei d’aquesta manera, ja que, tal com assenyala la Directiva Comunitària sobre Mercats d’Instruments Financers (MIFID), la protecció dels inversors no pot ser l’objectiu principal que justifiqui la regulació dels OIE i, més si es té en compte que “es tracta d’instruments d’inversió financera que, per definició, comporten un cert nivell de risc”. (Veure les esmenes)

pdf3.jpg