Esmenes al Projecte de llei de regulació dels organismes d’inversió col·lectiva de dret andorrà

Autor:
Font:
Publicat el: 7 d'Abril de 2008

logo-gps-consell.JPG

Esmena 1, de modificació i adequació de l’Índex

Motivació: Caldrà eventualment adequar-lo al nou redactat del projecte una volta discutides les esmenes a l’articulat.

Esmena 2, de modificació de l’Exposició de motius
Es proposa suprimir el penúltim paràgraf de l’exposició de motius que comença “En conjunt, els requeriments…” i acaba “… ni l’operativa dels agents.”.

Motivació:
No es tracta d’establir els requeriments administratius “mínims” sinó els necessaris i adequats. No cal doncs, manifestar una voluntat minimalista en l’exposició de motius.

Esmena 3, de modificació de l’Article 1
Es proposa modificar el text de l’article 1. Objectiu
Redactat actual: “La Llei té com a objectiu protegir els inversors i assegurar la transparència i el bon funcionament del mercat dels OIC.”

Redactat proposat: “La present llei té com a objectiu assegurar la transparència i el bon funcionament del mercat dels organismes d’inversió col·lectiva amb la qual cosa es donarà més garanties als inversors.”

Motivació:
No és gens usual començar una llei sobre els OIC afirmant que la finalitat principal que es pretén assolir amb la seva regulació és protegir els inversors.
Com assenyala la Directiva Comunitària sobre Mercats d’Instruments Financers (MIFID) a alguns inversors, donat el seu perfil, cal garantir-los un nivell raonable de protecció, però aquest no pot ser l’objectiu principal que justifiqui la regulació dels Organismes d’Inversió col·lectiva.
I no pot ser-ho perquè es tracta d’instruments d’inversió financera que, per definició, comporten un cert nivell de risc.

Esmena 4, de modificació de l’Article 7.1.h

Redactat actual: “h) Formes d’OIC: -OIC estàndards: OIC que inverteixen directament en els actius associats a la seva política d’inversions d’acord amb les disposicions sobre inversions i diversificació de riscos.”

Redactat proposat: ” -OIC estàndards: OIC que inverteixen directament en els actius associats a la seva política d’inversions sense invertir més d’un 20% del seu actiu en altres OIC.”

Motivació:
No es pot acceptar que no hi hagi una restricció del percentatge d’inversions. Amb un sostre del 20% es garanteix millor els inversors.

Esmena 5, de modificació de l’Article 10.2

Redactat actual: “2. Sense perjudici del que estableix l’article 42.4, el patrimoni dels OIC no pot ser inferior a 1.250.000 euros. En el cas dels OIC que tinguin personalitat jurídica i no hagin designat societat gestora, aquest patrimoni mínim és de 300.000 euros. Aquests patrimonis s’han de mantenir mentre els OIC estiguin inscrits a l’INAF.”

Redactat proposat: “2. Sense perjudici del que estableix l’article 42.4, el patrimoni dels OIC no pot ser inferior a 3.000.000 d’euros. En el cas dels OIC que tinguin personalitat jurídica i no hagin designat societat gestora, aquest patrimoni mínim és de 2.000.000 d’euros. Aquests patrimonis s’han de mantenir mentre els OIC estiguin inscrits a l’INAF.”

Motivació:
Els patrimonis que figuren en l’article esmenat no són suficients per a protegir els inversors.

Esmena 6, de modificació del l’Article 10.5

Redactat actual: “5. En el cas d’OIC amb compartiments, cadascun dels compartiments ha de tenir un patrimoni mínim de 300.000 euros, sense que, en cap cas, el patrimoni total de l’organisme sigui inferior als imports indicats a l’apartat 2 d’aquest article.

Redactat proposat: “5. En el cas d’OIC amb compartiments, cadascun dels compartiments ha de tenir un patrimoni mínim de sis-cents mil (600.000 €) euros, sense que, en cap cas, el patrimoni total de l’organisme sigui inferior als imports indicats a tres milions (3.000.000€) d’euros, o inferior a dos milions (2.000.000€) d’euros si es tracta de societats d’inversió.”

Motivació:
Si la voluntat del legislador és donar garanties als inversors s”han d’establir uns mínims coherents amb els països del nostre entorn i no reduir-los al 50% com s’ha fet sistemàticament en el projecte.

Esmena 7, de modificació de l’Article 30.3.a)

Redactat actual: “a) Com a excepció a la norma general prevista a l’article 10, els OIC immobiliaris han de tenir un patrimoni inicial mínim de 6 milions d’euros, amb el règim de desembossament que estableix l’article 42 d’aquesta Llei. En el cas d’OIC per compartiments, cadascun ha de tenir un patrimoni mínim de 2 milions d’euros sense que, en cap cas, el patrimoni total de l’OIC sigui inferior a 6 milions d’euros.”

Redactat proposat: “a) Com a excepció als topalls mínims establerts a l’article 10, els OIC immobiliaris han de tenir un patrimoni inicial mínim de nou milions (9.000.000€) d’euros, totalment desemborsat. En el cas d’OIC per compartiments, cadascun ha de tenir un patrimoni mínim de dos milions (2.000.000€) d’euros sense que, en cap cas, el patrimoni total de l’OIC sigui inferior a nou milions (9.000.000€) d’euros.”

Motivació:
Contràriament al que es pretén en el projecte que esmenem, considerem que no es pot suavitzar el règim de desemborsament sinó que cal que el desemborsament inicial correspongui a la totalitat del capital.
D’igual manera, per a donar seguretat al mercat i garanties als inversors, és més adient situar el patrimoni mínim en els nou milions d’euros que assenyala la legislació espanyola.

Esmena 8, de modificació de l’article 31.5

Redactat actual: “5. El valor liquidatiu d’aquests OIC s’ha de calcular, com a mínim, anualment.”

Redactat proposat: “5. El valor liquidatiu d’aquests OIC s’ha de calcular, com a mínim, semestralment.”

Motivació:
El càlcul de l’estimació del valor liquidatiu s’ha de fer, com a mínim, semestralment per a donar seguretat al mercat i garanties als inversors.

Esmena 9, de modificació de l’article 35.1

Redactat actual: “1. Els estats financers reservats dels OIC s’elaboren trimestralment.”

Redactat proposat: “1. Els estats financers reservats dels OIC s’elaboren mensualment.”

Motivació:
Per a donar seguretat al mercat i garanties als inversors.

Esmena 10, de modificació de l’article 42.4

Redactat actual: “4. En la data de constitució, l’OIC i, en el seu cas, cada un dels compartiments ha de tenir cobert com a mínim el 10% del patrimoni mínim establert a l’article 10. A aquest efecte, s’entén com a data d’inici d’activitat aquella en la qual es produeixi per primera vegada, ja sigui la gestió i inversió dels actius, ja sigui l’assumpció de compromisos, obligacions o passius per l’OIC o bé la imputació d’ingressos i despeses a l’OIC (amb exclusió de les despeses derivades de la seva constitució i autorització o registre per l’INAF).”

Redactat proposat: “En constituir un OIC, la societat gestora (o, en el seu cas, els futurs accionistes de la societat d’inversió) i/o el dipositari han d’aportar com a mínim el 50% del patrimoni mínim havent-se d’assolir la xifra mínima establerta a l’article 10 en el termini màxim de 6 mesos a partir de la inscripció a l’INAF. En cas que, passat aquest termini, el fons o la societat d’inversió no hagin assolit aquest patrimoni, han d’ésser liquidats.”

Motivació:
Per a donar seguretat al mercat i garanties als inversors pel que fa a la seriositat de l’Organisme.

Esmena 11, de modificació de l’article 54

Es proposa modificar tot el redactat actual de l’article 54 substituint-lo per un text alternatiu.
Redactat actual:
“Article 54. Distribuïdors
1. Només poden ser entitats distribuïdores d’OIC a Andorra:
– Les entitats bancàries de dret andorrà.
– Les societats gestores d’OIC de dret andorrà.
– Altres entitats autoritzades per realitzar aquesta activitat al Principat.
2. Les entitats que contractin els serveis d’intermediaris/agents comercials que donen a conèixer els seus OIC, la societat gestora, la dipositària o bé la distribuïdora amb l’objecte de promocionar la venda d’OIC, han de notificar a l’INAF, amb caràcter previ, el contracte que els inscriurà al registre corresponent. Aquests intermediaris i agents han de complir tota la normativa andorrana que els sigui d’aplicació.
3. L’entitat que hagi contractat els serveis d’aquests intermediaris/agents comercials ha de facilitar tota la informació que requereixi l’INAF en relació amb les activitats relacionades amb l’entitat dutes a terme per aquests.”

Redactat proposat:
“Article 54. Distribuïdors
1. Només poden ser entitats distribuïdores d’OIC a Andorra:
– Les entitats bancàries.
– Les societats gestores d’OIC
2. Les entitats que contractin els serveis d’intermediaris/agents comercials que donen a conèixer els seus OIC, la societat gestora, la dipositària o bé la distribuïdora amb l’objecte de promocionar la venda d’OIC, han de sotmetre a l’aprovació de l’INAF, amb caràcter previ, el contracte que els uneix.
3. L’entitat que hagi contractat els serveis d’aquests intermediaris/agents comercials ha de facilitar tota la informació que requereixi l’INAF en relació a les activitats relacionades amb l’entitat dutes a terme per aquests.”

Motivació:
No és coherent amb la política proclamada d’afavorir la inversió estrangera voler tancar el mercat únicament a les societats gestores d’OIC de dret andorrà.
Tampoc no és coherent pretendre que només s’hagi de “notificar” a l’INAF quan sembla millor “sotmetre a l’aprovació de l’INAF, amb caràcter previ” la documentació.

Esmena 12, de modificació de la disposició transitòria

Redactat actual: “Disposició transitòria: Tots els OIC i les entitats a les quals els sigui d’aplicació aquesta Llei disposen d’un termini d’un any des de la seva entrada en vigor per efectuar les adaptacions necessàries i sol•licitar la corresponent inscripció a l’INAF dels OIC de dret andorrà o estrangers que siguin gestionats o siguin distribuïts a Andorra dins de la categoria corresponent, i adjuntar-hi els documents requerits en aquesta Llei. L’INAF disposa d’un termini de 90 dies hàbils per resoldre l’expedient.”

Redactat proposat: Es proposa mantenir el redactat actual i modificar únicament el termini d’un any d’adaptació deixant-lo en sis mesos (6).

Motivació:
El termini de sis mesos sembla suficient i es contribueix així a donar seguretat al mercat i garanties als inversors.

 

Casa de la Vall, 4 d’abril del 2008

Jaume BARTUMEU CASSANY
President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

Veure el text en format pdf