El PS proposa un IVA amb un tipus d’un 8% sobre els bancs

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 6 d'Octubre de 2011

El grup socialdemòcrata va entrar ahir a tràmit parlamentari la proposició de llei de l’impost sobre el valor afegit, que estableix un tipus general del 4,5% i un de reduït de l’1%, els percentatges que es van pactar amb el grup reformista durant l’anterior legislatura. A més, el text preveu un gravamen incrementat del 8% sobre els serveis bancaris i un règim especial de franquícia per a les empreses que facturen menys de 100.000 euros anuals.

El president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu, va apuntar que amb l’establiment d’un tipus incrementat a les entitats bancàries “no anem a buscar una contribució extraordinària, sinó que l’Estat no percebi menys diners que amb l’ISI bancari”, que actualment suposa una tributació d’entre 35 i 40 milions d’euros. Sobre aquest punt, va apuntar que l’IVA bancari proposat suposaria l’entrada d’uns 15 o 16 milions, que se sumarien als 20 de l’impost sobre el benefici.

D’altra banda, Bartumeu va afirmar que la proposició de llei “vol establir avantatges per a l’empresari”, ja que d’una banda elimina  figures impositives diverses i clarifica la gestió i de l’altra permet a les petites empreses pagar a terminis. A més, el text exonera de les obligacions tributàries de l’impost les empreses que facturen menys de 100.000 euros anuals, que no haurien de complir les càrregues administratives inherents a la seva aplicació, si bé no tindrien tampoc dret a deducció.

Bartumeu va recordar que “vam deixar clar que si el 30 de setembre no s’havia presentat el projecte de llei nosaltres l’entraríem”, i va assegurar que “era la nostra obligació i responsabilitat política”.

De la seva banda, el cap de Govern va expressar ahir, a través d’un comunicat, la seva “decepció per la decisió del Partit Socialdemòcrata i per la falta de voluntat d’establir ponts de diàleg en qüestions de gran transcendència com és la reforma tributària”.

pdf3.jpg