L’accés als comptes de les empreses es clou amb un conflicte de competències

Autor:
Font:
Publicat el: 15 de Març de 2008

diaridandorra 

Ricard Poy/Toni Solanelles

La Llei de societats aprovada pel Consell General fixava en l’article 101 que el registre de societats mercantils serà public per a “qualsevulla persona legalment resident a Andorra”. Però les informacions a què pot accedir lliurement qualsevol ciutadà, segons recull el text, són la identitat dels socis i de les seves participacions o accions, les persones que formen part dels òrgans d’administració de la societat i càrrec que ostenten, i el capital social, domicili social i els apoderaments inscrits al registre.

La llei, però, s’havia de desenvolupar en un reglament elaborat pel Govern. En l’apartat de l’accés a la informació del registre s’hi ha afegit una dada més de les que es poden consultar. Es tracta de l’estat de comptes de totes les societats mercantils. No es permet una consulta absolutament lliure, sinó que es limita a les “persones interessades”, i remet al codi de l’administració l’explicació sobre el terme. Però és força complicat establir qui poden ser les “persones interessades”, ja que la definició s’extreu d’un codi en què només es parla de qui pot iniciar un procediment administratiu, situació que no té res a veure amb l’accés a les dades econòmiques de les empreses guardades al registre de societats.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va ser el primer a denunciar públicament que el Govern havia anat molt més enllà del que permetia la llei aprovada pel Consell, que en cap cas permetia l’accés a la comptabilitat de les empreses. Tot i l’advertència de Bartumeu respecte a la possible inconstitucionalitat de permetre accedir als números de les societats, l’executiu no s’ha decidit a canviar el reglament o a anul·lar-lo. Davant d’aquesta situació, el síndic, Joan Gabriel, va presentar dijous un requeriment al gabinet Pintat perquè rectifiqui. Gabriel va confirmar ahir aquest extrem. El síndic va explicar que la possible invasió “la vam detectar el mateix dia que va sortir publicat el reglament. La presidenta del grup liberal, Conxita Marsol, també ens ho va advertir. I després va ser el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, qui ens va alertar”. Davant de tot plegat, Sindicatura va encarregar el corresponent informe jurídic per corroborar els primers indicis. “Abans de fer el requeriment s’ha advertit el Govern, però com que l’executiu no ha reaccionat” finalment la reclamació via escrit s’ha fet efectiva. Fonts properes al Consell van assegurar que la invasió “és flagrant”. El síndic va ser molt més cautelós. Però també prou clar. I va afirmar que l’informe encarregat ha detectat “dues possibles invasions”. El requeriment és una figura legal que ha d’utilitzar una administració quan considera que una altra envaeix una competència que li pertoca. En aquest segon cas el síndic, com a representant del Consell, hauria de presentar un recurs per invasió de competències al Tribunal Constitucional. El requeriment és sempre el pas previ obligatori perquè una administració endagi un procés de conflicte de competències al Constitucional.

Situació irònica

Bartumeu va indicar que “no deixa de ser irònic” que sigui el PS qui hagi de corregir “un Govern liberal” per impedir que els comptes de les societats mercantils siguin públics. El president del grup parlamentari socialdemòcrata no entén com el Govern no ha reaccionat abans en un tema “en què clarament s’ha anat més enllà del que la llei diu”.

pdf3.jpg