Bartumeu acusa els demòcrates de “funcionar en clau electoral”

Autor: D. MORENO / C. AUDÍ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 9 de Setembre de 2011

Les eleccions comunals seran el 4 de desembre. Ho va fer públic dimecres el Govern a través d’un comunicat, després que el cap de l’executiu, Toni Martí, ho consultés amb el consell de ministres.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va referir-se ahir a la convocatòria dels comicis parroquials per acusar Demòcrates per Andorra (DA) de “funcionar en clau electoral”. El líder de l’oposició es va demanar per què encara no s’han entrar a tràmit propostes anunciades com ara la rebaixa de la cotització dels autònoms o la cobertura dels estudiants majors de 25 anys. “No ho entenem”, va afirmar Bartumeu. Tot seguit, el polític socialdemòcrata va assenyalar que si ni el Govern ni DA no prenen la iniciativa “ho farem nosaltres”, i va qualificar de “lamentable” que els rivals actuïn pensant en resultats electorals i “a no fer res que xafi el peu de cap ciutadà elector”.

El cap de Govern, Toni Martí, va rebatre les afirmacions de Jaume Bartumeu. “No he vingut a especular des d’un punt de vista electoral, he vingut a fer feina”, va manifestar. Per exemplificar la voluntat de treball del Govern i del grup parlamentari que li dóna suport, va recordar que “mai els consellers havien treballat fins a l’agost. Hi ha hagut iniciativa legislativa”. Tanmateix, i recordant el seu debat d’investidura, va assenyalar que “tan de bo tinguem una oposició constructiva. Ja ho veurem”.

Martí va anunciar accions imminents per actuar contra la crisi. Va apuntar que en el decurs d’aquest mes es donaran a conèixer mesures que “potser no seran agradables per a tots”, però que l’objectiu de l’executiu és “ajudar qui més pateix”. El cap de Govern no va precisar quines seran, però fa un dies el ministre portaveu, Jordi Cinca, sí que havia anunciat per al mes de setembre la presentació d’algunes reformes relacionades amb la Seguretat Social, com ara la revisió a la baixa de la cotització dels treballadors autònoms o la cobertura sanitària dels majors de 25 anys –les esmentades per Jaume Bartumeu– i també algunes actuacions per rebaixar la despesa de la CASS.

LA DATA ELECTORAL

Sobre la data electoral, Toni Martí va assenyalar que les dues possibilitats per triar eren o el 4 o l’11 de desembre i que s’ha considerat més adient la primera perquè la campanya electoral no coincidís amb el pont de la Puríssima, unes dates de molta afluència de turistes. En relació amb l’anunci i que s’hagi fet abans de la publicació del decret corresponent (previst per a començament del mes que ve), el cap de Govern va indicar que “s’havia de fer al més aviat possible” perquè el tancament de les candidatures s’haurà de fer a mitjan del mes d’octubre i “hi ha molta feina per fer”.

El president del grup parlamentari de DA, Ladislau Baró, va assenyalar que la voluntat de la formació és estar present a totes les parròquies, ja sigui de manera individual o en coalició. El del grup parlamentari del PS, al seu torn, va indicar que podia parlar com a membre del comitè local de la capital i que ja fa dies que treballen el programa.

pdf3.jpg