Els portaveus dels grups parlamentaris -Olga Adellach per Demòcrates per Andorra (DA) i David Ríos pels socialdemòcrates (PS)- que van intervenir ahir en el debat sobre l’esmena a la totalitat presentada per l’oposició a la llei dels horaris comercials van reclamar al Govern que cal que reguli amb urgència i de manera global el món del comerç. Tant el màxim responsable de l’executiu, Toni Martí, com el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, van coincidir en la necessitat de la normativa
Però van renunciar a posar terminis a l’elaboració del text. Martí va deixar clar que “les presses són males conselleres” i Alcobé va recordar que la redacció d’una llei sobre el comerç “és prou complexa i prou important com per treballar-la amb tots els sectors implicats”. El president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va dir, després que la seva esmena a la totalitat fos rebutjada per DA tal com es preveia, que el PS entrarà al Consell una proposició legislativa el mes d’octubre si el Govern no ha actuat abans.
Coincidència
La necessitat d’una llei global sobre el comerç va ser l’única coincidència que hi va haver entre demòcrates i socialdemòcrates ahir al Consell en el debat sobre els horaris. David Ríos va ser molt dur respecte del text, que es preveu que pugui entrar en vigor a final d’agost o principi de setembre. El conseller socialdemòcrata va considerar el projecte legislatiu “precipitat i poc reflexionat”, va assegurar que comporta “un retrocés en la igualtat d’oportunitats”, que tindrà “greus conseqüències socials” i que no és gran cosa més que “una cortina de fum mancada d’idees”. Ríos va arribar a insinuar que el text pot ser anticonstitucional (no respectaria l’article 13.2), que la conciliació laboral i familiar que se cita en l’exposició de motius és “un brindis al sol” i que suposa “un greuge molt important entre grans comerços i petits comerços”. També va lamentar que el dia de la Constitució deixi de ser un festiu obligatori, que no rebi el mateix tracte que Meritxell.
La llei, que entre altres fixa que els establiments comercials podran obrir cada dia des de les 7 del matí fins a les 10 de la nit amb un màxim de 84 hores setmanals, va ser defensada per Adellach i, especialment, pel ministre Alcobé, que va recordar que el nou marc legal es planteja com una mesura de reactivació “possibilista”. I va afirmar que “la llibertat total d’horaris és cada vegada una qüestió més generalitzada per aprofitar al màxim l’estada dels visitants” als quals “no se’ls pot girar l’esquena”. Tant Alcobé com Adellach van esmentar també l’embolic i els perjudicis que va generar el decret sobre les tardes de certs diumenges. El ministre va recordar al PS que “nosaltres possibilitem l’obertura mentre vostès obligaven al tancament”, i va explicar que no hi haurà cap empresari que obri més hores si no hi ha demanda. O com va dir Martí: “Ningú no obre per badallar.”
El titular d’Economia, com la consellera general de DA, van donar la raó als socialdemòcrates quan van dir que el text legislatiu no se sustenta sobre cap “diagnosi econòmica”. Alcobé va sentenciar que “l’estudi econòmic el farà la realitat” i es va comprometre a fer els canvis que calgui si les mesures plantejades no funcionen. Adellach, que va mostrar-se convençuda que durant la tardor es podria elaborar la llei de comerç, va assegurar que el text sobre els horaris “dóna les solucions escaients” ara per ara. Per a Ríos, no hauria calgut regular els horaris. El necessari seria la legislació global. Però el cap de Govern ho va deixar clar: “El calendari legislatiu no el marcarà el senyor Bartumeu” i sí “el consens”.
ELS CANVIS A LA LLEI DEL SÒL, ENDAVANT
Amb la transacció i aprovació d’una esmena del PS i l’aprovació d’una altra de DA, el Consell va aprovar ahir la modificació de la Llei del sòl, que es flexibilitza lleugerament per intentar reactivar el sector de la construcció. Abans de l’agost del 2012 s’hauran de fer més canvis. El consens va ser total. Tan sols la portaveu de DA per defensar la qüestió, la consellera Roser Bastida, va voler obviar el treball fet amb anterioritat pel Govern socialdemòcrata, que el ministre de Territori, Jordi Alcobé, sí que va agrair. Els canvis van des de facilitar el pagament de les compensacions econòmiques a permetre als comuns que puguin fer certs canvis en els POUP.