El PS lamenta l’intent «d’imposició» de les dues vicepresidències

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 11 de Juny de 2011

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va lamentar ahir la «mala manera» amb què DA ha tractat el PS –intentant, segons va dir, imposar-li l’assumpció de les dues vicepresidències de Finances i Pressupost i de Política Exterior. És per aquest motiu que, després de la reunió de la Junta de Presidents, Bartumeu va comparèixer davant dels mitjans de comunicació per anunciar que aquesta qüestió es dóna per tancada: que el PS no assumirà cap de les dues vicepresidències proposades i que tampoc no acceptarà qualsevol contrapartida que DA pugui oferir en aquests moments.

«La concertació s’ha de buscar abans i no després de la imposició», va remarcar Bartumeu. De la mateixa manera, el president del grup socialdemòcrata va donar a conèixer la carta dirigida al síndic general, en què expressa els motius de la decisió del PS. Una decisió que es basa en una «argumentació tan política com jurídica».

En primer lloc, Bartumeu va recordar que la decisió del PS es basa en una argumentació jurídica. «La interpretació que fa el nostre grup parlamentari és que la disposició de l’article 42 del Reglament del Consell General sobre la proporcionalitat en la distribució de presidències i vicepresidències és una norma de protecció de la minoria parlamentària i que aquesta minoria pot decidir, si les formes no són les bones, de no assumir-les», va afirmar Bartumeu, en declaracions recollides per l’ANA. Segons Bartumeu, el grup parlamentari socialdemòcrata «no té cap obligació d’assumir una presidència o vicepresidència» perquè l’única obligació que tenen els consellers general és formar part almenys d’una comissió.

Bartumeu va explicar que la Junta de Presidents ha decidit que en les properes reunions de les comissions de Finances i Pressupost i Política Exterior, DA decidirà qui assumeix les respectives vicepresidències i, en aquest sentit, va afegir que per part del PS donen per tancada aquesta qüestió, «fent constar i lamentant la mala manera amb què s’ha portat i la falta de concertació prèvia». En qualsevol cas, va afegir Bartumeu, «no farem polèmica perquè les preocupacions de la ciutadania són unes altres i estem aquí per treballar i no per perdre el temps en discussions reglamentàries».

D’altra banda, Bartumeu va dir que la Junta de Presidents ha tractat sobre la necessitat de tramitar un projecte de llei de crèdit extraordinari per fer el manteniment de les instal·lacions del nou Consell General. La institució, segons Bartumeu, «no té disponibilitat pressupostària per fer el manteniment, de forma que es demanarà al Govern que tramiti el projecte de llei corresponent».

Així mateix, durant la reunió de la junta també es va parlar de la renovació del consell d’administració de l’INAF i del Raonador del Ciutadà. De moment no hi ha un acord en aquests dos relleus que s’han de fer i, en el cas de l’INAF, Bartumeu ja ha avançat que el PS no presentarà cap nom alternatiu al que proposi el Govern.

D‘altra banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata va declinar comentar el fons de la proposta del Govern sobre la Llei d’horaris comercials i la modificació de la Llei del sòl, ja que va afirmar que encara no ha pogut examinar-ho amb detall. El que sí que va dir és que el calendari legislatiu que s’ha previst, fent que la Llei d’horaris comercials entri en vigor a l’agost, no sembla factible, tenint en compte que abans hi ha les vacances del Consell General. Pel que fa a la modificació de la Llei del sòl, Bartumeu va dir que intueix que es tracta del text consensuat «pel nostre ministre amb els cònsols».

pdf3.jpg