Consens per canviar el reglament del Consell

Autor: Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 30 de Maig de 2011

En començar la legislatura, el síndic general, Vicenç Mateu, va advertir que una de les qüestions que caldria plantejar-se és canviar el reglament del Consell General. Els dos grups representants s’hi van mostrar d’acord, sempre que s’arribi al consens suficient. Un dels principals objectius d’aquest acord seria reduir el temps per a la votació del pressupost, que va jugar males passades tant al Govern com als grups en la legislatura anterior. Actualment la llei ho permet, però el Govern no hi està obligat.

El president del grup parlamentari Demòcrata, Ladislau Baró, va explicar que era un dels temes a l’agenda de DA, tot i que va assegurar que “els canvis no es podran aplicar al primer pressupost que haurem de fer”, sinó que es farien efectius més endavant. Amb la composició parlamentària actual, hi hauria dues possibles vies per canviar el reglament de la cambra legislativa. El primer és amb l’aval de la meitat dels consellers, condició que DA pot satisfer. El segon, i que els demòcrates s’estimarien més, seria entrar-lo a tràmit per acord dels dos grups parlamentaris. Baró va recordar que no seria prudent fer els canvis “sense un consens”.

El president suplent del grup socialdemòcrata, Gerard Barcia, es va mostrar, en part, d’acord amb els plantejaments de Baró i del síndic. “És cert que a vegades el reglament del Consell General no és prou àgil i ens podríem posar d’acord”, va afirmar. Barcia també creu que unes modificacions com les que es proposen haurien de tenir lloc amb l’acord tant de DA com del PS, tot i que “sóc una mica escèptic vist el que hem vist, però tot pot passar”.

Barcia, a més, va recordar que “no només hi ha el problema del pressupost, també s’haurien de modificar terminis de les esmenes i altres aspectes que ens ajudarien a fer un Consell més àgil”. Són diversos aspectes als quals el síndic ja es va referir, com per exemple una possible reducció dels quatre mesos de vacances parlamentàries que actualment existeixen, és a dir, juliol, agost, gener i febrer. “Es tracta, en definitiva, de fer un Consell més operatiu”, va afirmar Barcia.

pdf3.jpg