Sobirania

Autor: CÈSAR GARCIA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 3 d'Abril de 2011

Avui és el dia D, de democràcia, de demos, o sigui el poble, que fem servir la nostra sobirania, el nostre poder (krátos) per escollir els qui volem que ens governin. Nosaltres, els ciutadans tenim el poder, així ho diu la constitució. Per això decidim qui volem posar al capdavant del nostre país. El mecanisme és fàcil. Es convoquen eleccions.

Escollim una papereta que té uns noms i un logotip i la introduïm a l’urna. Hi aboquem molt més que uns noms. Allà dintre dipositem les nostres il·lusions, la nostra manera de entendre el món, els nostres ideals, els nostres valors, la nostra confiança en les persones. De la manera de fer de les persones que surtin escollides, dependrà que el meu lloc de treball sigui més segur o més precari, que el meu sou baixi, es quedi igual o pugi, que la meva pensió sigui més gran o més petita, que tingui o no una plaça a la residència d’avis, que tingui un bon lloc d’educació per als meus fills, que tingui coberta la meva salut i la meva malaltia, que pugui fer més o menys activitats esportives, que pugui gaudir més o menys de la cultura, que pugui associar-me o no a entitats diverses, que la meva veu se senti més o menys, que els meus problemes interessin o no interessin, que les meves possibilitats de creixement personal siguin unes o altres, que els meus ideals es vegin portats a terme, etc. Però com que som la civitas, la comunitat, la feina que facin els polítics escollits haurà d’atendre les necessitats de tots i deurà ser equitativa.

Els ciutadans no podem restar fora de l’activitat política perquè equivaldria a deixar en blanc una obra que nosaltres mateixos hem d’anar escrivint. La política és una vessant ineludible en la nostra vida. ¿Com no hauríem de participar en els assumptes dels que depèn l’organització de la nostra societat? Som animals polítics (Aristòtil). Som responsables de la res publica. No podem justificar-nos dient que les coses van malament perquè els polítics no ho fan bé, o que solament miren pel seu interès. Nosaltres som els constructors del nostre país. La primera obligació és participar en l’elecció dels qui pensem que són els millors, els més adequats, els que treballaran més per la comunitat. Votar, escollir-los bé és la nostra responsabilitat.

pdf3.jpg