Jaume Bartumeu: “És necessari potenciar el paper dels sindicats, per permetre una veritable negociació col·lectiva entre empreses i treballadors”

Autor:
Font:
Publicat el: 30 de Març de 2011

Així ho ha posat de relleu després d’entrevistar-se avui amb el Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP), el Sindicat de la Policia (SIPA) i la plataforma de sindicats de l’Administració General. (clicar per accedir a un qüestionari respost a l’USdA i un altre qüestionari a la plataforma sindical en relació al posicionament socialdemòcrata sobre afers relacionats amb l’acció sindical).

El candidat socialdemòcrata ha recordat a la ronda de contactes d’aquest matí que el projecte AraFutur té per objectiu modificar l’actual procediment d’acomiadament, suprimint l’acomiadament no causal i establint un sistema basat en l’acomiadament justificat o disciplinari i en l’acomiadament per causes objectives. En aquest sentit, cal tenir en compte que l’acomiadament no causal no respon, de cap de les maneres, al model de relacions laborals entre els treballadors i els patrons que Andorra avui necessita.

Aquesta és una de les qüestions que queda recollida en un qüestionari adreçat per la Unió Sindical d’Andorra, d’una banda, i la plataforma de sindicats de l’administració, de l’altra, per conèixer la valoració dels candidats a les eleccions generals (clicar per accedir a un qüestionari respost a l’USdA i un altre qüestionari a la plataforma sindical en relació al posicionament socialdemòcrata sobre afers relacionats amb l’acció sindical).

Sobre aquesta qüestió, Jaume Bartumeu ha recordat que el Govern socialdemòcrata ha posat fi a una situació d’injustícia que es donava amb la contractació de personal eventual al món de l’educació. Es donava la circumstància que hi havia professionals contractats per un curs escolar, que eren acomiadats al juny i contractats novament al setembre durant períodes que es podien allargar durant anys, cosa que ja no succeeix. Jaume Bartumeu ha assenyalat que cal anar més enllà i solucionar una altra anomalia que s’ha detectat al món de l’educació i que denuncia el SEP: l’elevat nombre d’eventuals que formen els claustres de les escoles.

En relació al Sindicat de l’Ensenyament Públic, Jaume Bartumeu ha subratllat que es tracta d’un sindicat molt representatiu dels docents, i per això, es vol escoltar el seu posicionament a l’hora de tirar endavant el Pla Estratègic de l’Ensenyament, que ja està en una fase molt avançada. El cap de Govern en funcions ha afegit que el SEP tindrà un paper essencial en el desenvolupament d’aquest pla.