Vela confia que el futur arxiu nacional es pugui començar a construir el 2013

Autor: A. B. / AGÈNCIES
Font: BON DIA
Publicat el: 23 de Març de 2011

El 2013 es podria començar a construir el futur arxiu nacional, segons va informar  la ministra de Cultura, Susanna Vela, tot just després d’haver signat amb el cònsol major de la Massana, Josep Maria Camp, el conveni de cessió de terrenys del Comú de la Massana al Govern.

Vela va insistir en la necessitat d’aquest nou equipament, ja que les instal·lacions actuals de l’Arxiu Nacional “són precàries i han quedat obsoletes”. A més, segons va dir, no garanteixen les condicions idònies per a la conservació dels documents. També es va referir al fet que l’espai no és suficient per acollir la documentació del país.

La titular de Cultura va recordar que l’arxiu actual ha viscut diferents episodis de filtracions d’aigua i que la construcció del nou equipament s’ha anat reclamant des dels anys 90 i que ara ja és “inajornable” per la urgència que implica el canvi d’ubicació. De fet, en aquest sentit, Vela va qualificar d’acte d’“irresponsabilitat” si el projecte es posposa més. Amb el futur arxiu s’aconseguirà, per tant, una instal·lació que comptarà amb les condicions fonamentals per a la conservació dels documents i que es necessària per al país i, per això la ministra va explicar que no es tracta d’un projecte que “ens hem tret ara de la màniga”.

L’any que ve es preveu convocar el concurs internacional amb les idees dels arquitectes per poder començar les obres de la construcció de l’edifici l’any següent. Vela va informar que per fer front a aquesta primera fase ja es disposa d’una partida de 300.000 euros.

De la seva banda, Josep Maria Camp, cònsol major de la Massana, va expressar que la signatura d’aquest conveni amb el Govern representa un pas endavant per al desenvolupament urbanístic de la parròquia de la Massana, que es dotarà d’un equipament nacional de gran importància i suposarà un “revulsiu”. Camp, a més, va voler mostrar la seva satisfacció  per la “bona entesa” entre l’executiu, la corporació i les famílies propietàries dels terrenys. En aquest sentit va dir que fins ara s’ha treballat amb rapidesa i coherència i la voluntat és continuar en aquesta línia.

A banda, el cònsol va recordar que des de la Massana s’ha apostat sempre per aquest equipament i que arribarà a acords amb el Govern “sigui del color que sigui” per fer-lo realitat. Camp va afegir que es treballarà perquè el futur arxiu nacional  “sigui una realitat com més aviat millor” i que defensarà el projecte fins al final.

ELS PROPIETARIS DELS TERRENYS
Abans de la signatura del conveni amb el Govern ‒que es va fer al migdia‒, al matí Josep Maria Camp es va reunir amb els propietaris dels terrenys de la Massana on s’ha d’ubicar l’arxiu per signar el conveni per a la cessió. Es tracta de nou propietaris que pertanyen a quatre famílies: casa Palanques, casa Teixidó, casa Giberga i casa Sastre. El cònsol major va definir la signatura com un “acte entranyable i històric, ja que quatre famílies s’han posat d’acord per a un objectiu comú”. Així mateix, el mandatari comunal va posar en relleu que la unitat d’actuació possibilitarà urbanitzar tota una zona que “permetrà l’ampliació del centre de la Massana i una connectivitat amb el Través i la zona de l’Aldosa”.

Precisament aquesta actuació urbanística va ser un dels elements que va ressaltar Lluís Molné, de casa Palanques. Molné es mostrava molt satisfet perquè “fem una aportació important per al desenvolupament de la parròquia” i va afegir que “les generacions futures ens ho agrairan”, perquè considera que possibilitarà un creixement de la Massana i “serà el barri més bonic’”.

Des de casa Teixidó, Guillem Areny, i des de casa Giberga, Jordi Font, també van valorar positivament el conveni, ja que consideren que serà beneficiós per a la parròquia.

pdf3.jpg