El Govern ha donat llum verda a tres plans que han de servir per modernitzar el parc immobiliari i per implantar energies renovables. Es tracta dels plans de finançament destinats a la rehabilitació d’edificis, a la implantació d’energies renovables i a l’assoliment de l’eficiència energètica als immobles.
D’aquesta manera, els treballs que es facin en relació amb la rehabilitació o les energies renovables es poden beneficiar d’un programa de finançament preferent o d’una subvenció.
L’executiu destina 24 milions als avals d’aquests finançaments i dues partides de 200.000 euros per a les subvencions per a la rehabilitació d’edificis o les energies renovables. Un dels aspectes que va remarcar el ministre d’Economia i Finances, Pere López, és que el propietari haurà de conservar l’immoble durant el període de retorn del préstec o com a mínim tres anys. A més a més, no podrà incrementar el lloguer, excepte amb l’índex de preus al consum (IPC), durant aquest mateix període.
El préstec cobrirà “el 100%” de l’actuació que el propietari vulgui dur a terme, des del projecte d’obra fins als tributs que cal pagar per dur-la a terme. Les condicions són l’euríbor més el 0,50%, amb una durada no superior a set anys. A més a més, hi ha una carència de dotze mesos. És per això que López va qualificar aquestes condicions d’“excepcionals” i va exposar que l’immoble actuarà com a garantia per al Govern del retorn d’aquest préstec.
El propietari té la possibilitat de demanar alhora un préstec i una subvenció per fer l’obra, i en aquest cas l’ajuda servirà per amortitzar el deute.
Tal com va exposar el titular d’Economia i Finances, amb aquestes subvencions i préstecs destinats a la rehabilitació d’edificis el que es pretén és “incentivar la modernització del parc immobiliari” en diferents aspectes, com ara l’accessibilitat, l’habitabilitat, la seguretat industrial i la millora de les façanes, entre d’altres.
Els projectes que es presentin hauran d’estar avalats per una comissió tècnica, que els valorarà i fins i tot tindrà la potestat de fer-hi aportacions perquè es faci accions complementàries. Pel que fa al Govern, aquesta comissió tindrà també una funció consultiva. En formaran part membres de l’executiu i representants dels col·legis d’arquitectes, enginyers i enginyers tècnics i del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA).
López va remarcar l’interès dels col·legis professionals perquè s’implementés un marc legal que servís per tirar endavant aquestes mesures de rehabilitació i d’estalvi energètic i va remarcar que també els comuns es poden acollir a aquestes ajudes, ja que estan destinades tant a persones físiques com jurídiques i a corporacions locals.
Pel que fa al reglament sobre les energies renovables, des de l’executiu exposen que es vincula directament amb el text d’eficiència energètica i pretén la implementació de determinades energies, com ara la solar, la geotèrmica, la fotovoltaica o la biomassa. En aquest cas la subvenció pot ser de fins a un 10% del projecte, amb un import màxim de 10.000 euros.
Quant als tipus d’ajut, cal destacar que l’accessibilitat pot estar subvencionada amb un 10%, igual que la seguretat industrial i la sostenibilitat i l’eficiència energètica. Pel que fa a les façanes, l’ajuda pot arribar al 5% del total de l’obra. En els préstecs, l’import és del 100% del cost dels treballs, incloent-hi el projecte i les taxes, com ja s’ha esmentat.
D’altra banda, l’executiu preveu recaptar 18 milions d’euros des de l’1 d’abril (quan entra en vigor) fins a finals d’any a través de l’impost sobre la renda de persones no residents. De fet, el Govern va donar ahir el vistiplau al reglament sobre aquest impost, que, tal com va exposar Pere López, servirà per afavorir els empresaris andorrans, ja que comportarà una igualtat en els preus que ofereixen els empresaris forans. D’aquesta manera, aquest impost suposarà un 10% de la factura. Els departaments de Duana i Tributs ja treballen en la recopilació de dades per controlar el pagament d’aquest import.