«Ens deien que no arribaríem mai a assolir el dret a vot». Així va recordar Joaquima Calvó, una de les impulsores de l’assoliment per part de les dones d’Andorra al dret del sufragi, les resistències que va comportar. Calvó va fer aquesta explicació durant un homenatge que va fer ahir el Comú d’Andorra la Vella als 40 anys d’existència del dret a vot per part de les dones a Andorra.
L’acte va consistir en el descobriment d’una placa commemorativa a la plaça Príncep Benlloch, que va anar a càrrec de la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i del cap de Govern, Jaume Bartumeu, a més de diverses dones que, com Calvó, van participar en aquest procés.
El 1968 un grup de dones del Principat van demanar una sol·licitud per a recollir signatures perquè les dones estiguessin presents en totes les esferes socials i polítiques del Principat. Entre les impulsores hi havia, a més de Joaquima Calvó, Pepita Aguilar i Angelina Mas, que ahir van ser presents en aquest acte d’homenatge. Angelina Mas va explicar que per poder tirar endavant la recollida de signatures els van posar moltes condicions: van necessitar la signatura dels marits, dels cònsols de cada parròquia i no podien reunir-se més de deu persones perquè la llei no ho permetia.
El 1971, les dones van aconseguir el dret al sufragi però no a ser elegides. Finalment, el 1973 van poder aconseguir el dret de ser elegides. Pepita Aguilar, que va ser la primera dona a votar i a ser elegida consellera del Comú d’Andorra la Vella, va assegurar que quan va emetre el seu sufragi «vaig sentir satisfacció perquè havíem aconseguit aquest dret».
I amb motiu de la celebració del Dia de la Dona Treballadora, la ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, i la secretària d’Estat d’Igualtat i Benestar, Magda Mata, van inaugurar ahir al Centre Cultural la Llacuna l’exposició Dones d’ahir i d’arreu. La mostra consta d’una primera part, a càrrec del fotògraf Jaume Riba, que vol retre homenatge a les padrines d’Andorra que van treballar molt per tirar endavant l’economia domèstica sense que la seva feina estigués reconeguda. L’altra part, a càrrec de la fotògrafa Ona Alay, vol homenatjar les dones d’altres parts del món que sovint encara no tenen els drets més bàsics garantits.
Durant la inauguració de l’exposició, la ministra de Salut i Benestar, Sílvia Bonet, va destacar que a Andorra la dona ha aconseguit integrar-se en diferents àmbits de la societat i de la política. Bonet també va valorar positivament la creació d’una secretaria d’Estat d’Igualtat i Benestar per conèixer les demandes que hi ha entre el col·lectiu de dones i com se les pot ajudar.
Finalment, els actes per commemorar el Dia de la Dona Treballadora van culminar a la plaça Guillemó d’Andorra la Vella, on es van repartir 150 racions de paella. L’acte el va organitzar l’Associació de Dones d’Andorra.